Koláč z krvavých pomerančů
PetrusiaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 1300 KJ
- sacharidy
- 43 g
- cukry
- 18 g
- tuky
- 12 g
- bílkovina
- 5 g
- vláknina
- 2 g
- lepek
- 1 g
- draslík
- 220 mg
- fosfor
- 127 mg
- vápník
- 119 mg
- hořčík
- 46 mg
- cholesterol
- 25 mg
- sodík
- 12 mg
Ingredience
- 250 g celozrnné mouky
- 150 g třtinového cukru
- 250 g jogurtu (řeckého typu)
- 2 vejce
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 2 lžíce mletého máku
- 1 lžíce kůry z červeného pomeranče
- 1 dcl rostlinného oleje (za studena lisovaného)
- špetka soli
- 1 dcl šťávy z červeného pomeranče
- 1 lžíce třtinového cukru
Na přeliv:
Postup:
- Pro přípravu tohoto jiskřivě sladkokyselého bochníku budete potřebovat dvě mísy na promíchání sypkých a tekutých surovin.
- V jedné promíchejte mouku s práškem do pečiva a se solí.
- V druhé míse vyšlehejte vejce s cukrem a jogurtem.
- Do jogurtové směsi nastrouhejte kůru z červeného pomeranče. Pokud nemáte bio produkt, který není chemicky ošetřen, musíte předtím pomeranč důkladně omýt, nejlépe kartáčkem.
- Tekutou směs vmíchejte důkladně do mouky.
- Jakmile je vše propojené, přilejte olej a špachtlí ho jemně vmíchejte do celé směsi.
- Na závěr přidejte maková semínka a vše důkladně zamíchejte.
- Takto připravenou směs vlijte do nachystané formy - já používám hranatou formu na chléb, ale můžete použít i tu na biskupský chlebíček, nebo využít kulatou koláčovou formu. Záleží jen na vás, jaký tvar vám vyhovuje.
- Na těsto můžete položit tenké plátky nakrájeného pomeranče.
- Troubu předehřejte na 180°C a pečte přibližně 45-50 minut.
- Posledních 5 minut můžete vyjmout koláč z formy a dopéct ze všech stran jen na plechu.
- Zda-li je koláč hotový, zkontrolujte vpíchnutou špejlí.
- Během posledních pár minut dopékání si připravte přeliv - v rendlíku přiveďte k varu šťávu z pomerančů a vsypejte třtinový cukr. Nechejte ho důkladně rozpustit a poté odstavte z ohně.
- Po upečení nechejte bochník na pečícím papíře a na plechu a pozvolna jej přelévejte připraveným přelivem. Několikrát zopakujte, aby se tekutina vsákla do horkého koláče.
- Přendejte na mřížku a nechejte vychladnout.
- Po vychladnutí si můžete s chutí vychutnat tento báječně jednoduchý puntíkovaný dezert.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.