Lehký tvarohový koláč s ovocem
PetrusiaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 1430 KJ
- tuky
- 26 g
- sacharidy
- 13 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 11 g
- bílkovina
- 9 g
- nasycené mastné kyseliny
- 6 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 5 g
- cukry
- 5 g
- vláknina
- 2 g
- draslík
- 1,471 g
- fosfor
- 968 mg
- hořčík
- 401 mg
- vápník
- 292 mg
- cholesterol
- 43 mg
- sodík
- 9 mg
- mangan
- 8 mg
- zinek
- 8 mg
- železo
- 7 mg
- měď
- 3 mg
Ingredience
- 55 g jemných ovesných vloček
- 300 g mletých vlašských ořechů
- 2 lžíce třtinového cukru
- 90 g másla
- 500 g polotučného tvarohu
- 2 vejce
- 150 ml zakysané smetany
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce vanilkového extraktu (domácího)
- hrst mraženého rybízu
Na korpus:
Na náplň:
Nástroje
-
ruční mixér
pečící papír
Postup:
- Před přípravou koláče si vyndejte všechny potřebené suroviny z lednice, aby byly pokojové teploty.
- Začněte korpusem - ve větší míse jednoduše smíchejte vločky s namletými ořechy a třtinovým cukrem. (Ořechy můžete variantně zaměňovat podle toho, jaké máte v oblibě, nebo ve spíži.)
- V mikrovlnné troubě rozpusťte máslo a přelijte jím vločkovou směs. Důkladně promíchejte, aby sypká směs rovnoměrně nasákla máslem.
- Koláčovou formu vyložte pečícím papírem - před jeho položením můžete formu zlehka potřít olejem, aby papír lépe držel.
- Vločkovou směs prsty vmačkávejte na dno koláčové formy po celé ploše.
- Vložte do trouby a pečte cca 10 minut na 170°C.
- V průběhu pečení si připravte tvarohovou směs - ve větší míse rozmíchejte tvarohy a kysanou smetanu.
- Přimíchejte cukr a vanilkový extrakt. Ten, kdo preferuje sladší chuť, může si směs osladit více - já mám ráda výraznou tvarohovou chuť, navíc s domácím vanilkovým extraktem je směs dostatečně voňavá, takže mi stačí jedno balení vanilkového cukru.
- Jakmile máte směs doslazenou, všlehejte vejce - mixérem šlehejte dohladka.
- Takto připravenou tvarohovou směs naneste na předpečený korpus.
- Dozdobte tvaroh ovocem - já použila letí zásoby rybízu z mrazáku - použít ale můžete téměř jakékoliv ovoce, v sezóně i čerstvé.
- Vraťte formu zpět do trouby a pečte pomalu dalších cca 60 minut. Povrch by měl být nahoře zlatavý. Po upečení nechejte chládnout na mřížce.
- Pokud vám zbyde koláč i do dalších dnů (což se může, ale nemusí stát), skladujte ho v lednici, aby se zachovala jeho vláčnost a čerstvost.
- Podávejte studený, při servírování nezapomeňte na pár snítek máty - nejenže krásně vypadá, ale taky báječně chutná. Dobrou chuť!
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Rib eye steak s grilovanými žampiony
Köttbullar - švédské masové kuličky
Mozzarelové karbenátky
Těstoviny s kuřecím masem, rajčátky a listovým špenátem
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.