Křenová omáčka s uzeným jazykem
marusSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 3888 KJ
- tuky
- 58 g
- sacharidy
- 52 g
- bílkovina
- 32 g
- nasycené mastné kyseliny
- 32 g
- cukry
- 28 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 18 g
- vláknina
- 4 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 2 g
- draslík
- 701 mg
- fosfor
- 467 mg
- cholesterol
- 244 mg
- sodík
- 149 mg
- vápník
- 76 mg
- hořčík
- 69 mg
- železo
- 6 mg
- zinek
- 6 mg
Ingredience
- 500 ml vývaru (z uzeného jazyka)
- 600 g hovězího jazyka
- 150 g toastového chleba
- 250 ml smetany
- špetku muškátového květu
- 1 lžičku vinného octa
- 1 žloutek
- 50 g mandlí
- 50 g másla
- 60 g cukru
- 150 ml jablečného moštu (nebo džusu)
- 50 ml koňaku
- 2 jablka
Postup:
- Nejprve oloupaná jablka zbavíme jádřince a nakrájíme na kolečka.
- V menším hrnci rozehřejeme máslo, vsypeme cukr a mícháme až začne lehce hnědnout.
- Přilijeme koňak, mošt, promícháme a necháme zredukovat na konzistenci sirupu.
- Do horkého vložíme kolečka jablek a odstavíme stranou.
- Na suché pánvi opražíme mandle.
- Dáme ohřát nakrájený předvařený a oloupaný jazyk.
- Do horkého vývaru natrháme toastový chléb zbavený kůrek (ty ponecháme do knedlíků).
- Přidáme vinný ocet a necháme přejít var.
- Zalijeme smetanou, přidáváme postupně nastrouhaný křen (množství podle jeho síly) a rozmixujeme dohladka.
- Přivedeme k varu, ochutíme muškátovým květem, zjemníme žloutkem a již nevaříme.
-
Podáváme s malými karlovarskými knedlíčky a na prohřátý jazyk na talíři poklademe jablka a mandle.
- Uzený jazyk vařím den předem cca 1.5 hodiny a ještě teplý sloupnu.
- Inspirováno receptem pana I. Vodochodského, upraveno.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Tagliatelle s kuřecím masem a listovým špenátem
Butterfish s hráškovým pyré
Kuřecí Cordon bleu
Pruhovaný chia pudink (vegan varianta)
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.