Křenová omáčka s uzeným jazykem

marus
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 15 minut
Vaření: 120 minut
netradiční úprava tradiční omáčky

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
3888 KJ
tuky
58 g
sacharidy
52 g
bílkovina
32 g
nasycené mastné kyseliny
32 g
cukry
28 g
mononenasycené mastné kyseliny
18 g
vláknina
4 g
polynenasycené mastné kyseliny
2 g
draslík
701 mg
fosfor
467 mg
cholesterol
244 mg
sodík
149 mg
vápník
76 mg
hořčík
69 mg
železo
6 mg
zinek
6 mg

Ingredience

  • 500 ml vývaru (z uzeného jazyka)
  • 600 g hovězího jazyka
  • 150 g toastového chleba
  • 250 ml smetany
  • špetku muškátového květu
  • 1 lžičku vinného octa
  • 1 žloutek
  • 50 g mandlí
  • 50 g másla
  • 60 g cukru
  • 150 ml jablečného moštu (nebo džusu)
  • 50 ml koňaku
  • 2 jablka

Postup:

  1. Nejprve oloupaná jablka zbavíme jádřince a nakrájíme na kolečka.
  2. V menším hrnci rozehřejeme máslo, vsypeme cukr a mícháme až začne lehce hnědnout.
  3. Přilijeme koňak, mošt, promícháme a necháme zredukovat na konzistenci sirupu.
  4. Do horkého vložíme kolečka jablek a odstavíme stranou.
  5. Na suché pánvi opražíme mandle.
  6. Dáme ohřát nakrájený předvařený a oloupaný jazyk.
  7. Do horkého vývaru natrháme toastový chléb zbavený kůrek (ty ponecháme do knedlíků).
  8. Přidáme vinný ocet a necháme přejít var.
  9. Zalijeme smetanou, přidáváme postupně nastrouhaný křen (množství podle jeho síly) a rozmixujeme dohladka.
  10. Přivedeme k varu, ochutíme muškátovým květem, zjemníme žloutkem a již nevaříme.
  11. Podáváme s malými karlovarskými knedlíčky a na prohřátý jazyk na talíři poklademe jablka a mandle.

  12. Uzený jazyk vařím den předem cca 1.5 hodiny a ještě teplý sloupnu.
  13. Inspirováno receptem pana I. Vodochodského, upraveno.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.