Slepičí polévka s domácími nudlemi
marusSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 894 KJ
- sacharidy
- 42 g
- bílkovina
- 7 g
- tuky
- 1 g
- vláknina
- 1 g
- lepek
- 1 g
- cukry
- 1 g
- vápník
- 276 mg
- draslík
- 257 mg
- fosfor
- 215 mg
- hořčík
- 129 mg
- cholesterol
- 32 mg
- sodík
- 22 mg
- železo
- 9 mg
- zinek
- 6 mg
- mangan
- 4 mg
- měď
- 2 mg
Ingredience
- 1 slepice
- 1 mrkev
- 1 petržel
- kousek celeru
- 1 cibule
- 5 kuliček celého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 1 stroužek česneku
- sůl
- pepř
- špetka mletého zázvoru
- 100 g nudlí ( domácích)
- 1 vejce
- 100 g hladké mouky
Postup:
- Očištěnou slepici rozdělíme na čtvrtky, dáme do velkého hrnce s dostatečným množstvím vody.
- Přidáme celé koření, sůl, celý česnek, neoloupanou cibuli a přivedeme k varu.
- Snížíme teplotu, sbíráme pěnu a polévku vaříme velmi pomalu, jen tak, aby se táhla.
- Podle toho jak tuhé má slepice maso vaříme nejméně 2 hodiny.
- Pokud nemáme nudle udělané, usušené předem připravíme je než se slepice uvaří.
- Na vál prosejeme mouku, doprostřed vyklepneme vejce a nejprve pomocí vidličky, potom ručně vypracujeme nelepivé vláčné těsto.
- Pokud je těsto drobivé pokropíme studenou vodou, pokud je lepivé přidáme mouku.
- Těsto necháme zabalené ve folii 30 minut odpočinout, vyválíme postupně tenké průsvitné pláty.
- Ty necháme proschnout na čisté utěrce asi 30 minut (podle tepla v bytě), nesmí přeschnout, praskaly by.
- Pláty nakrájíme na pruhy a ty naskládané na sebe na krájíme nožem na nudličky.
- Pokud máme možnost použijeme strojek na vyválení i krájení nudlí, pak je lépe udělat rovnou větší zásobu.
- Nudle necháme proschnout, poté je uvaříme v osolené vodě samostatně, scedíme a vkládáme až do hotové polévky, aby se nezakalila.
- Po 2 hodině vaření slepice přidáme očištěnou zeleninu a uvaříme na skus.
- Pokud je slepice měkká, polévku přecedíme do jiného hrnce a jemně poprášíme zázvorem.
- Část masa obereme a pokrájíme do polévky, zeleninu nakráníme na velikost jakou máme rádi.
- Polévku podáváme s domácími nudlemi, na talíři posypeme nasekaným libečkem a pažitkou.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Citronovo-levandulové muffiny
Treska s květákovým pyré a hráškem
Pečená kačena s červeným zelím a bramborovými šiškami
Segedínský guláš
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.