Pečená kačena s červeným zelím a bramborovými šiškami
MartinSložení porce
- energie
- 6699 KJ
- sacharidy
- 118 g
- tuky
- 82 g
- bílkovina
- 49 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 37 g
- nasycené mastné kyseliny
- 24 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 10 g
- vláknina
- 9 g
- cukry
- 2 g
- draslík
- 1,741 g
- lepek
- 1 g
- sůl
- 1 g
- fosfor
- 498 mg
- cholesterol
- 257 mg
- hořčík
- 188 mg
- vápník
- 151 mg
- sodík
- 125 mg
- železo
- 20 mg
- mangan
- 19 mg
- měď
- 1 mg
- zinek
- 1 mg
Ingredience
- 4 kachní stehna (2 kačeny)
- 600 g červeného sterilovaného zelí
- 4 velké cibule
- sůl
- pepř
- kmín
- 2 hvězdičky badyánu
- 1 skořice celá
- 4 hřebíčky
- 1 l červeného vína
- 20 g hladké mouky
- 600 g brambor
- 200 g hrubé mouky
- 60 g krupice
- 1 vejce
- trocha hladká mouka (na podsypání)
- sůl
Bramborové šišky
Pomůcka
Drůbež, včetně kačeny, je dle mého názorů lepší připravovat ne vcelku, ale po částech. Prsíčkům z kačeny stačí pár minut, zato stehna se musí péct či konfitovat podstatně déle. Skelet můžete použít na vývar nebo kaldoun, nebo ho použít na silnou šťávu, kterou hotový pokrm podlitím zvýrazníte. Takže jsem z kačen odřízl stehna a odstranil prsa (ty můžete třeba podle Jiřinky připravit s fíkovou marmeládou). Skelet jsem dal upéct zvlášť se čtvrtkami z jedné cibule, kmínem a lžící bílého vinného octa.
A jdeme na to
-
Stehna nasolíme, opepříme, okmínujeme, posypeme čtvrtkami ze dvou cibulí a necháme dvě hodiny odležet.
-
Cibuli z masa vybereme do pekáčku, přidáme špetku kmínu a položíme nahoru stehna. Vložíme do trouby, vyhřáté na 150 °C a pečeme cca 1,5 až 2 hodiny. Občas podléváme výpekem. Čas se může lišit v souvislosti s velikostí stehen.
-
Mezitím, cca po 1 hodině pečení, zbytek cibule nakrájíme na kostičky a dáme opéct na sádlo, které jsme odebrali z pekáčku s kačenami. Opečeme do zlatova, přidáme zcezené zelí a zarestujem pár minut. Podlijeme červeným vínem, přidáme koření (ideálně svážeme do gázy, aby jsme ho nemuseli lovit).
Vaříme do měkka, což trvá asi tak 20 minut. -
Zelí zahustíme jíškou, kterou připravíme z mouky a trochy odebraného sádla. Nezapomeneme rozšlehat jíšku ve studené vodě. Jíšku vlijeme do zelí a necháme pár minut probublat. Nesmíme cítit v chuti mouku. (Veškeré pokrmy je důležité co nejčastěji ochutnávat, než dosáhneme perfektního výsledku. Opravdu se to vyplatí.) Dochutíme, solí, cukrem a vinným octem.
-
Upečenou kačenu přemístíme do druhého pekáčku, pekáček s výpekem dáme na sporák na plamen, přidáme upečený skelet, nalijeme trochu vody, odglazujeme - tj. odvaříme napečeniny ze dna (dodají šťávě parádní chuť a barvu) a necháme nejméně půl hodiny provařit, aby šťáva získala chuť z upečeného skeletu...pokud chceme šťávy trochu více, můžeme pekáček zlehounka zaprášit hladkou moukou a až teprve potom podlít vodou. Tím připravíme tzv. ,,rezavý sós,,.
-
Stehna na druhém pekáčku můžeme dát dopéct na vyšší teplotu na pár minut kvůli barvě - záleží na naší chuti.
- Kačenu podáváme se zelím a bramborovými šiškami, podlité připravenou šťávou z kostí.
Bramborové šišky:
- Brambory upečeme v troubě cca (160°C , 50 minut) nebo je můžeme uvařit ve slupce v osolené vodě. Pokud je upečeme, výsledná chuť bude o něco bramborovější.
- Vychladlé nastrouháme na jemném struhadle.
- Přidáme hrubou mouku, krupici, vejce, sůl a vypracujeme těsto.
- Vytvarujeme malé šišky (snažíme se pracovat rychle – těsto může řídnout), při práci podsypáváme šišky moukou, aby se nelepili.
- Šišky uvaříme v lehce osolené vroucí vodě. Až vyplavou na povrch, jsou hotové. Pro jistotu jednu můžete překrojit uprostřed a přesvědčit se. Popřípadě chvilku přidat.
- Hotové, vychladlé šišky můžeme opéct na sádle ze všech stran lehce do zlatova a podávat třeba se zelím a pečeným vepřovým, posypané opečenou cibulkou.