Olejová bábovka

Peťula
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 8
Příprava: 20 minut
Vaření: 45 minut

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
1716 KJ
sacharidy
62 g
cukry
33 g
tuky
14 g
bílkovina
5 g
polynenasycené mastné kyseliny
4 g
vláknina
1 g
lepek
1 g
nasycené mastné kyseliny
1 g
draslík
202 mg
fosfor
116 mg
cholesterol
64 mg
vápník
47 mg
hořčík
38 mg
sodík
21 mg
železo
1 mg
zinek
1 mg

Ingredience

  • 250 g polohrubé mouky
  • 240 g cukru (polovina krystal - přijde do bílků, polovina moučka - přijde do žloutků)
  • vanilkový cukr
  • 1/2 kypřícího prášku
  • 4 vejce
  • 100 g oleje
  • 100 g vody
  • 2 lžíce kakaa

Nástroje

    bábovková forma

Postup:

  1. Nejdřív ze všeho zapneme troubu na 150 stupňů a necháme ji předehřát. Formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou.
  2. V jedné míse ušleháme bílky se 120 g krystalového cukru v tuhý sníh.
  3. Do druhé mísy dáme žloutky a ušleháme spolu se 120 g moučkového cukru.
  4. Když jsou žloutky ušlehané, přidáme k nim po částech za stálého šlehání olej. Směs naředíme vodou a střídavě přimícháváme sníh a moukou s kypřícím práškem.
  5. Když je těsto promíchané, nalijeme ho zhruba polovinu do bábovkové formy. Do druhé poloviny vmícháme kakao a přilijeme do formy. Kdo chce mít mramorovou bábovku hezčí, může si pohrát se smísením světlého a tmavého těsta do nějakého ornamentu. Je zapotřebí si ale pospíšit, protože těsto nemá dlouho stát.
  6. Pečeme v troubě asi 45 minut. Upečená bábovka se vyzkouší špejlí - po vytažení špejle z bábovky se těsto na špejli nelepí.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.