Olejová bábovka
PeťulaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 1716 KJ
- sacharidy
- 62 g
- cukry
- 33 g
- tuky
- 14 g
- bílkovina
- 5 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 4 g
- vláknina
- 1 g
- lepek
- 1 g
- nasycené mastné kyseliny
- 1 g
- draslík
- 202 mg
- fosfor
- 116 mg
- cholesterol
- 64 mg
- vápník
- 47 mg
- hořčík
- 38 mg
- sodík
- 21 mg
- železo
- 1 mg
- zinek
- 1 mg
Ingredience
- 250 g polohrubé mouky
- 240 g cukru (polovina krystal - přijde do bílků, polovina moučka - přijde do žloutků)
- vanilkový cukr
- 1/2 kypřícího prášku
- 4 vejce
- 100 g oleje
- 100 g vody
- 2 lžíce kakaa
Nástroje
-
bábovková forma
Postup:
- Nejdřív ze všeho zapneme troubu na 150 stupňů a necháme ji předehřát. Formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou.
- V jedné míse ušleháme bílky se 120 g krystalového cukru v tuhý sníh.
- Do druhé mísy dáme žloutky a ušleháme spolu se 120 g moučkového cukru.
- Když jsou žloutky ušlehané, přidáme k nim po částech za stálého šlehání olej. Směs naředíme vodou a střídavě přimícháváme sníh a moukou s kypřícím práškem.
- Když je těsto promíchané, nalijeme ho zhruba polovinu do bábovkové formy. Do druhé poloviny vmícháme kakao a přilijeme do formy. Kdo chce mít mramorovou bábovku hezčí, může si pohrát se smísením světlého a tmavého těsta do nějakého ornamentu. Je zapotřebí si ale pospíšit, protože těsto nemá dlouho stát.
- Pečeme v troubě asi 45 minut. Upečená bábovka se vyzkouší špejlí - po vytažení špejle z bábovky se těsto na špejli nelepí.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Extrasemínkový chléb se sušenými rajčaty
Hrachová polévka s uzeným masem
Rizoto s liškami
Candát s houbovým Kubou a špičatým zelím
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.