Vejce natvrdo / naměkko / na hniličku
PeťulaSložení porce
- energie
- 189 KJ
- bílkovina
- 3 g
- tuky
- 3 g
- nasycené mastné kyseliny
- 1 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 1 g
- fosfor
- 131 mg
- cholesterol
- 129 mg
- draslík
- 79 mg
- sodík
- 40 mg
- vápník
- 32 mg
- hořčík
- 14 mg
- železo
- 1 mg
Ingredience
- vejce
- Vejce se skořápkou vložíme do kastrůlku se studenou vodou a dáme vařit. Kdybychom dali vejce až do vroucí vody, mohla by prasknout skořápka.
- Od té doby, co voda v kastrůlku s vejci vřela, zeslabíme plamen a naměříme si 8-10 minut pro vajíčka natvrdo, přibližně 4-5 minut pro vejce na hniličku, a rozhodně ne déle než 2-3 minuty pro vejce naměkko.
- Po uvaření slijeme z vajec horkou vodu a zchladíme je tím, že je ponoříme do studené vody. Skořápka potom půjde lépe oloupat.
-
Jestliže vejce vaříme déle než 10 minut, žloutek po obvodu chytí nazelenalou barvu. Toto zabarvení je výsledkem chemické reakce probíhající za tepla mezi bílkem a žloutkem a my v něm vidíme známku toho, že se vejce vařilo dlouho. Sytost žluté barvy samotného žloutku je zase ukazatel, jaké měly slepice krmení. Světle žlutá barva poukazuje spíš na slepice z velkochovu, zatímco tmavě žlutá barva svědčí o tom, že slepice měla zelené a přírodní krmení a tato vajíčka obsahují větší množství vitamínů.
-
Vajíčka na hniličku mají mít úplně ztuhlý bílek a žloutek spíše kašovitý. Dobře se hodí k omáčkám, např. koprové.
-
Vejce naměkko mají tuhý bílek a úplně řídký žloutek. Naměkko se doporučuje konzumovat jen zaručeně nezávadná a čerstvá vajíčka. Čerstvost vajec se pozná například tak, že syrové vejce má po rozklepnutí pevnější bílek - čím je vejce starší, tím je bílek vodovější. Čím je vejce starší, tím větší je také vzduchová komůrka (a proto se starší vejce vznáší blíž k hladině, zatímco čerstvé je těžší a klesá).
- Slyšela jsem několik názorů na to, jak velká porce vajec je vhodná. Bílek sice obsahuje nějaký cholesterol, ale právě kvůli fosforu ve žloutku by se to s vajíčky nemělo přehánět a doporučuje se sníst 2-4 vajec za týden. Některé jiné zdroje uvádějí, že sníst 7 vajíček za týden, je pro tělo neškodné.