Medovník
MišulaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 3025 KJ
- sacharidy
- 68 g
- tuky
- 44 g
- cukry
- 31 g
- nasycené mastné kyseliny
- 22 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 13 g
- bílkovina
- 8 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 5 g
- vláknina
- 2 g
- lepek
- 1 g
- trans mastné kyseliny
- 1 g
- draslík
- 578 mg
- fosfor
- 408 mg
- hořčík
- 156 mg
- cholesterol
- 121 mg
- vápník
- 100 mg
- sodík
- 12 mg
- železo
- 3 mg
- mangan
- 3 mg
- zinek
- 3 mg
- měď
- 1 mg
Ingredience
- 40 dkg hladké mouky
- 15 dkg moučkového cukru
- 15 dkg másla
- 1 vejce
- 1,5 lžičky jedlé sody
- 6 lžic medu
- 4 lžíce smetany
- 1 lžička kakaa
- 7 dkg vlašských ořechů (pomeleme)
- 20 dkg másla
- 1 sladké zahuštěné kondenzované mléko (salko Karamel)
- 3 lžíce cukru krystal
- 1,5-2 dcl převařené vody
- 50 ml rumu
Těsto:
Krém:
Sirup:
Nástroje
-
Dortová forma o velikosti cca 30x20 cm
Postup:
-
Těsto:
- Nad párou v misce šleháme máslo, cukr, vejce, med a smetanu - vznikne nám řidší krém.
- Do mísy si vysypeme mouku, kterou smícháme se sodou a přidáme ještě teplý krém.
- Vypracujeme těsto, které si rozdělíme na pět částí, a zabalíme ho např. do potravinářské folie.
- Necháme asi pět minut odpočinout. NEDÁVAT DO LEDNICE, PAK TĚSTO NEJDE DOBŘE ROZVÁLET!
- Na pečícím papíře si vyválíme placku (cca 2-3 mm silnou) a vykrojíme kruh o průměru 20 cm.
- Kdyby se vám zdálo těsto řídké, stačí ho nechat ještě chvíli odpočívat.
- (Zbytky těsta si také upečeme a nakonec je použijeme na posypání medovníku - drobenku.)
- Placky pečeme v předehřáté troubě na 180 stupnů cca 4-5 minut.
- Upečené si necháme vystydnout na papíře (na novinách).
-
Krém:
- Ingredience smícháme pořádně dohromady a je hotovo - jen nenecháme moc ztuhnout, pak se krém hůř roztírá.
- Připravíme si i sirup a tím pokapeme vždy každou placku. NEŠETŘÍME :)
- Pak postupně vždy : vezmeme placku, potřeme krémem, přiložíme další placku a tak postupujeme až nahoru.
- Poté potřeme vrch i strany medovníku krémem.
- Ze zbylého těsta, co jsme si upekli, uděláme jakousi drobenku - rozdrolíme placku a můžeme přidat i rozmixované ořechy a touto drobenkou posypeme celý medovník tak, aby nebyl vidět nikde krém.
- Dáme ztuhnout do lednice nejlépe na 24 hodin a je hotovo. :) Dobrou chuť.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.