Cheesecake
MartinSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 1863 KJ
- sacharidy
- 45 g
- cukry
- 28 g
- tuky
- 24 g
- nasycené mastné kyseliny
- 11 g
- bílkovina
- 9 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 4 g
- fosfor
- 101 mg
- cholesterol
- 94 mg
- draslík
- 92 mg
- sodík
- 46 mg
- vápník
- 41 mg
- hořčík
- 17 mg
- železo
- 1 mg
Ingredience
- 600 g sýru Philadelphia (cca 5 ks)
- 250 g máslové sušenky
- 150 g cukr krupice
- 100 g máslo
- 4 vejce
- 1 citron
- 1 vanilkový lusk
Postup:
- Do sekáčku nebo kutru nasypeme cukr, do kterého vyškrábneme vnitřek vanilkového lusku.
- Krátkou chvilku mixujeme a připravíme si tím vanilkový cukr, který přesypeme do misky.
- Následně do kutru dáme sušenky, které taky rozmixujeme, ovšem jen krátce, aby nebyli úplně na prach.
- Přimícháme rozpuštěné máslo.
- Do dortové formy si umístíme pečící papír, formu zvenku obalíme alobalem, alespoň do 2/3, a sušenkovou drť s máslem na ni rovnoměrně udusáme. Nepříliš silně.
- Vložíme do trouby, vyhřáté na 180 °C, na cca 5 - 10 minut. Upečený sušenkový korpus odložíme stranou.
- Buď v robotu nebo ručním šlehačem, anebo i jen metličkou(bude nás to stát o něco víc námahy) rozmícháme sýr s cukrem.
- Snažíme se aby tam nebyly hrudky, ovšem nemůžeme šlehat příliš rychle.
- Vymáčkneme šťávu z citronu, nechceme, aby tam byly pecky, takže přes prsty nebo sítko. Opět rozmícháme.
- A zašleháme vejce,jedno po druhém a nakonec žloutek.
- Krém ochutnáme, popřípadě dosladíme nebo přikyselíme citronovou šťávou - podle toho jak nám chutná.
- Přelijeme na sušenkový korpus do formy.
- Do hlubšího pekáče či plechu nalijeme vodu, asi do poloviny, tím si připravíme vodní lázeň.
- Dortovou formu umístíme doprostřed plechu s vodou a dáme péci na 180 °C 10 minut.
- Poté snížíme teplotu na 140 °C a pečeme ještě 25 - 35 minut.
- Je potřeba asi po 25 minutách, dřív ne, otevřít troubu a vyzkoušet zda už není hotový.
- Prostředek hotového dortu se ještě musí při lehkém zatřepání formou, taky trochu zachvět, jako želé. Ovšem jen prostředek.
- Upečený cheesecake necháme v pootovřené, vypnuté troubě asi tak půl hodinky. Pak přendáme třeba na linku a až po další půlhodince, přemístit do lednice.Nesmíme ho vystavit teplotním šokům. Mohl by popraskat. Což se může ovšem stejně stát.
- Pokud vám krém popraská, můžete vychlazený dort potřít zakysanou smetanou, smíchanou s trochou cukru a tím trhliny krásně zamaskovat.
- Z formy ho vytáhneme až vychlazený, a pomocí kovových tenkých obraceček nebo i širších nožů, přemístíme na talíř.
- Cheesecake můžeme podávat samotný nebo s nějakým ovcem, třeba mačkané jahody s cukrem a citronem jsou k němu skvělé.
- Syn miluje čokoládu, takže moje volba byla celkem jasná. Hotový dort jsem cik cak polil čokoládou, rozpuštěnou ve trošce smetany a ještě jsem dozdobil koulemi z karamelových vlasů. Ovšem ty se zanedlouho rozpustí, takže doporučuji co nejříve zkonzumovat.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.