Domácí majonéza

Peťula
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 6
Příprava: 20 minut
Celkově: 20 minut
Majonéza i tatarská omáčka jsou sice snadno (a bez práce) dostupné v supermarketu, ale domácí chutná přece jen jinak

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
1636 KJ
tuky
42 g
polynenasycené mastné kyseliny
12 g
nasycené mastné kyseliny
3 g
bílkovina
1 g
fosfor
55 mg
cholesterol
43 mg
vápník
38 mg
draslík
27 mg
hořčík
17 mg
sodík
13 mg
železo
1 mg

Ingredience

  • 2 vejce (POZOR, OBSAHUJE SYROVÁ VEJCE!)
  • 250 ml oleje
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžička hořčice
  • sůl
  • pepř

Nástroje

    mixer

Postup:

  1. Vejce posolíme a mixujeme/šleháme, přitom k nim přidáváme oleje - nejdřív po kapkách, potom tenkým pramínkem.
  2. Když začíná majonéza houstnout, nalijeme 1 lžíci octa a pokračujeme s přilíváním oleje. Olej přidáváme tak dlouho, dokud se na povrchu neudělá malá olejová kapka. Když už se olej nedaří rozšlehat, je ho tam tak akorát.
  3. Na závěr přikořeníme pepřem a hořčicí.
  4. Chuť domácí majonézy trochu závisí na druhu použitého oleje, osobně preferuji slunečnicový, ale chutnala jsem i majonézu z řepkového oleje, a taky byla dobrá. Nejvíc oceňuji tuto majonézu při přípravě bramborového salátu nebo vajíčkového salátu, či různých pomazánek na chlebíčky.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.