Domácí majonéza
PeťulaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 1636 KJ
- tuky
- 42 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 12 g
- nasycené mastné kyseliny
- 3 g
- bílkovina
- 1 g
- fosfor
- 55 mg
- cholesterol
- 43 mg
- vápník
- 38 mg
- draslík
- 27 mg
- hořčík
- 17 mg
- sodík
- 13 mg
- železo
- 1 mg
Ingredience
- 2 vejce (POZOR, OBSAHUJE SYROVÁ VEJCE!)
- 250 ml oleje
- 1 lžíce octa
- 1 lžička hořčice
- sůl
- pepř
Nástroje
-
mixer
Postup:
- Vejce posolíme a mixujeme/šleháme, přitom k nim přidáváme oleje - nejdřív po kapkách, potom tenkým pramínkem.
- Když začíná majonéza houstnout, nalijeme 1 lžíci octa a pokračujeme s přilíváním oleje. Olej přidáváme tak dlouho, dokud se na povrchu neudělá malá olejová kapka. Když už se olej nedaří rozšlehat, je ho tam tak akorát.
- Na závěr přikořeníme pepřem a hořčicí.
- Chuť domácí majonézy trochu závisí na druhu použitého oleje, osobně preferuji slunečnicový, ale chutnala jsem i majonézu z řepkového oleje, a taky byla dobrá. Nejvíc oceňuji tuto majonézu při přípravě bramborového salátu nebo vajíčkového salátu, či různých pomazánek na chlebíčky.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Máslové velikonoční jidášky
Rizoto s liškami a hráškem
Asijské rýžové nudle se zeleninou a houbami shiitake
Pečené vepřové
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.