Rýžový nákyp
PeťulaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 2553 KJ
- sacharidy
- 76 g
- cukry
- 47 g
- tuky
- 27 g
- bílkovina
- 14 g
- nasycené mastné kyseliny
- 13 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 8 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 4 g
- draslík
- 1,016 g
- vláknina
- 1 g
- fosfor
- 603 mg
- vápník
- 408 mg
- sodík
- 191 mg
- hořčík
- 163 mg
- cholesterol
- 158 mg
- železo
- 5 mg
- mangan
- 4 mg
- zinek
- 3 mg
- měď
- 1 mg
Ingredience
- 3 vejce
- 100 g cukru
- 80 g másla
- citronová šťáva
- 2 lžíce ořechů ( strouhané)
- 300 g kompotu
- 1 l mléka
- 150 g rýže
- lžíce cukru
- špetka soli
- plátek másla
- Trochu skořice
- 50 g rozinek
Rýžová kaše
Postup:
- Uvaříme rýžovou kaši a necháme ji zchládnout.
- Ušleháme sníh z bílků.
- Ve větší misce utřeme žloutky s máslem a cukrem a přidáme citronovou šťávu a oříšky.
- Žloutkovou směs promícháme s rýžovou kaší a zlehka nadhazujeme se sněhem.
- Formu si vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Rozprostřeme do ní nákyp a pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova, asi 20 minut.
- Nákyp vyklopíme, pocukrujeme a přizdobíme zavařeným ovocem, třeba třešněmi. Ovoce je taky možné zapéct v nákypu. Kromě třešní velmi dobře chutná i zapečený s jablky.
Rýžová kaše:
- Rýži propláchneme a spaříme vodou.
- Do studeného mléka nasypeme rýži, cukr, sůl, rozinky a plátek másla a přivedeme k varu.
- Za stálého míchání vaříme na mírném plameni 25 minut.
- Rozdělíme na 4 talíře, omastíme máslem, posypeme skořicí a případně cukrem.
- Rýžovou kaši můžeme podávat se zavařeninou, čerstvým ovocem, jen pocukrovanou nebo posypanou kakaem.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Ovesné svačinové placičky
Základní kváskový chléb
Domácí gnocchi s krémem z pečených paprik a rajčat
Znojemská hovězí pečeně
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.