Rýžový nákyp

Peťula
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 10 minut
Vaření: 50 minut

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
2553 KJ
sacharidy
76 g
cukry
47 g
tuky
27 g
bílkovina
14 g
nasycené mastné kyseliny
13 g
mononenasycené mastné kyseliny
8 g
polynenasycené mastné kyseliny
4 g
draslík
1,016 g
vláknina
1 g
fosfor
603 mg
vápník
408 mg
sodík
191 mg
hořčík
163 mg
cholesterol
158 mg
železo
5 mg
mangan
4 mg
zinek
3 mg
měď
1 mg

Ingredience

  • 3 vejce
  • 100 g cukru
  • 80 g másla
  • citronová šťáva
  • 2 lžíce ořechů ( strouhané)
  • 300 g kompotu
  • Rýžová kaše

  • 1 l mléka
  • 150 g rýže
  • lžíce cukru
  • špetka soli
  • plátek másla
  • Trochu skořice
  • 50 g rozinek

Postup:

  1. Uvaříme rýžovou kaši a necháme ji zchládnout.
  2. Ušleháme sníh z bílků.
  3. Ve větší misce utřeme žloutky s máslem a cukrem a přidáme citronovou šťávu a oříšky.
  4. Žloutkovou směs promícháme s rýžovou kaší a zlehka nadhazujeme se sněhem.
  5. Formu si vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Rozprostřeme do ní nákyp a pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova, asi 20 minut.
  6. Nákyp vyklopíme, pocukrujeme a přizdobíme zavařeným ovocem, třeba třešněmi. Ovoce je taky možné zapéct v nákypu. Kromě třešní velmi dobře chutná i zapečený s jablky.

Rýžová kaše:

  1. Rýži propláchneme a spaříme vodou.
  2. Do studeného mléka nasypeme rýži, cukr, sůl, rozinky a plátek másla a přivedeme k varu.
  3. Za stálého míchání vaříme na mírném plameni 25 minut.
  4. Rozdělíme na 4 talíře, omastíme máslem, posypeme skořicí a případně cukrem.
  5. Rýžovou kaši můžeme podávat se zavařeninou, čerstvým ovocem, jen pocukrovanou nebo posypanou kakaem.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.