Znojemská hovězí pečeně
MartinSložení porce
- energie
- 4098 KJ
- tuky
- 75 g
- bílkovina
- 45 g
- sacharidy
- 26 g
- nasycené mastné kyseliny
- 16 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 15 g
- cukry
- 9 g
- vláknina
- 3 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 3 g
- lepek
- 1 g
- draslík
- 295 mg
- sodík
- 195 mg
- fosfor
- 99 mg
- vápník
- 99 mg
- cholesterol
- 52 mg
- hořčík
- 48 mg
- železo
- 3 mg
- zinek
- 2 mg
- mangan
- 1 mg
Ingredience
- 800 g hovězí falešná svíčková (nebo hovězí zadní)
- 400 g cibule
- 200 g sterilovaných okurek
- 150 g špeku
- 100 g sádla
- 80 g hladké mouky
- 50 g máslo
- hovězí vývar
- sůl
- mletý pepř
Postup:
-
Hovězí maso prošpikujeme cca polovinou slaniny, osolíme, opepříme a necháme chvilku odpočinout a krátce opečeme na sádle ze všech stran. Maso vytáhneme a odložíme bokem.
-
V kastrolu osmahneme na kostičky nakrájenou polovinu slaniny – opékáme téměř do zlatova, přidáme cibuli a po chvilce restování i polovinu nakrájených okurek na nudličky. Společně opečeme do zlatohněda.
-
Podlijeme polovinou horkého vývaru a přivedeme k varu – odvaří se nám připečené kousky masa i cibule a slaniny, a dají omáčce jedinečnou chuť a barvu. Vložíme maso zpět a pod pokličkou dusíme doměkka, za občasného přilití zbytku vývaru – horkého. Až je maso měkké, tak ho vyjmeme a omáčku
-
Druhou polovinu slaniny a okurek mezitím opečeme do zlatova – začneme slaninou a až je téměř hotová – lehce do červena a pustí tuk - přidáme okurky nakrájené na nudličky a opět chvíli restujeme.
- Až je maso měkké (zapíchneme špejli a maso z ní samo sjede) vyjmeme ho ze šťávy a šťávu zahustíme jíškou, kterou jsme si připravili z másla a mouky. Omáčku provaříme aspoň 10 minut a následně přecedíme ke slanině a okurkám. Společně už jen krátce povaříme. Maso nakrájíme na plátky a podáváme přelité omáčkou, s houskovým knedlíkem, rýží nebo vařenými brambory.