Steak z lososa na islandský způsob
MartinSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 98596 KJ
- bílkovina
- 3988 g
- tuky
- 718 g
- sacharidy
- 20 g
- cukry
- 17 g
- nasycené mastné kyseliny
- 15 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 9 g
- vláknina
- 1 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 1 g
- cholesterol
- 78 mg
- vápník
- 56 mg
- fosfor
- 21 mg
- hořčík
- 20 mg
- draslík
- 14 mg
- sodík
- 10 mg
- železo
- 1 mg
Ingredience
- 400g hroznové víno
- 50g máslo
- 100ml bílé víno
- citron
- 800 g losos filet s kůží
- 80g máslo
- Olivový olej
- Sůl
- Pepř
Steak z lososa
Postup:
- Hrozny překrájíme na polovinu. Na pánvi rozpustíme polovinu másla, poklademe hrozny, rozříznutou stranou dolů.
- Opečeme do zlatova. Vytáhneme z pánver, vlijeme bílé víno a necháme vyvařit.
- Vrátíme hrozny, lehce přisolíme, zakápneme citronem a rozmícháme se zbytkem másla, tím to vlastně zahustíme.
- Omáčku i s hrozny nalijeme na hotovou rybu a podáváme třeba s pečenými bramborami.
Steak z lososa:
- Filet z lososa nakrájíme na čtyři stejné porce, osolíme opepříme a necháme chvilku odpočinout.
- Mezitím rozpálíme pánev na středním ohni a dáme pár kapek olivového oleje.. (popřípadě můžeme olej vetřít do kůže lososa a na pánev nedávat nic.)
- Lososa položíme na středně rozpálenou pánev kůží dolů, protože pečeme rybu na kůži, přidržíme ji chvilku obracečkou, ohěň ztlumíme a pomalu opékáme, dokud kůže není do zlatohněda..Do té doby neobracíme..potom lososa opatrně obrátíme. Vložíme kousek studeného másla(pokud máme snítku tymiánu, přihodíme k máslu - dodá voňavé aroma) a až začne pěnit, přelijeme několikrát touto pěnou polévkovou lžící lososa, tzv glazujeme..
- Z druhé strany opékáme už jen krátkou chviličku - nesmíme rybu přetáhnout.
- Musí být jakoby lehce do růžova, aby zůstal šťavnatý. Chuťový rozdíl mezi rybou šťavnatou a vysušenou je propastný.
-
Hotový steak přendáme na talíř a necháme minutku vydechnout. Můžeme pokapat citronovou šťávou. Nebo s nočkem creme - fraiche třeba.
-
Druhý způsob:
- Lososa opečem na kůži více zprudka, kratší dobu cca 1 minutu.
- Přendáme na pekáček°, na každý kousek dáme tenký plátek omytého citronu, na ten položíme kousek másla a třeba, jestli máme snítku tymiánu a vložíme do předehřáté trouby.
- Pečeme na 190 °C 6 - 8 minut, v závislosti na výšce steaku - než to vychytáte, je lepší rybu vytáhnout dříve a popřípadě dopéct. Nejvíc rybě ublížíte, když ji moc vysušíte. Výška steaků se může poměrně lišit a každá trouba peče jinak - časy jsou tedy orientační.
- Bylinky na lososa můžeme dát prakticky jakékoliv nám chutnají. Tymián, šalvěj, ale i rozmarýn, oregáno.
- Ovšem i losos bez bylinek je výborný.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Falešná dršťková z hlívy ústřičné
Hovězí líčka s bruselskou kapustičkou
Pečené vepřové, kysané zelí, bramborové šišky
Lasagne alla Bolognese
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.