Hovězí líčka s bruselskou kapustičkou
MartinSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 4229 KJ
- tuky
- 63 g
- bílkovina
- 52 g
- sacharidy
- 27 g
- nasycené mastné kyseliny
- 11 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 9 g
- cukry
- 5 g
- vláknina
- 5 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 2 g
- draslík
- 490 mg
- vápník
- 202 mg
- fosfor
- 123 mg
- hořčík
- 53 mg
- cholesterol
- 41 mg
- sodík
- 38 mg
- mangan
- 10 mg
- železo
- 3 mg
Ingredience
- 800 g hovězích líček (cca 3 - 4 kusy)
- 400 g kapustiček
- 200 g uzeného boku
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 řapík celeru
- 1 cibule
- snítka rozmarýnu
- snítka tymiánu
- 1 lžíce rajského protlaku
- 0,7 l červeného vína
- 0,7 l hovězího vývaru
- 50 g sádla
- 50 g másla
- sůl
- pepř
Postup:
- Líčka osolíme, opepříme a necháme min 20 minut odpočinout. V podstatě se dá říci, čím déle, tím lépe.
- Následně je zprudka opečeme na sádle v kastrolu z obou stran do hněda.
- Vyjmeme z kastrolu a na tom samém základě opečeme mrkev, petržel i celer, nakrájené na půl kolečka, do zlatova. Pak přihodíme cibuli a ještě chvilku restujeme co nejvíce do hněda. Omáčka pak bude krásně tmavá.
- Přidáme protlak a vše orestujeme ještě jednou.
- Vrátíme do základu zpět líčka, zalijeme vínem a necháme trochu odvařit.
- Podlijeme horkým vývarem – jen abychom vývar zarovnali s masem.
- Přidáme bylinky a dáme do trouby na 140 °C na 2 -3 hodiny (v souvislosti s velikostí líček) - tzv brazírujeme..vepřová a telecí líčka netrvají tak dlouho jako hovězí.
- Když jsou líčka opravdu měkká, tak je z omáčky vyndáme, omáčku propasírujeme a vařením zredukujeme.
- Dochutíme solí a pepřem. Zjemníme máslem.
- Kapustičky rozpůlíme a ve vývaru s máslem ji uvaříme téměř do měkka tzv. na skus.
- Slaninu opečeme do červena.
- Můžeme podávat s bramborovou kaší s karotkou a kapustičkami posypanými opečenou slaninou. Líčka přelijeme silnou, zredukovanou šťávou.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.