Energetické chia čokoládové sušenky

Petrusia
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 30
Příprava: 25 minut
Vaření: 15 minut
Chia kam se podíváš! Jestli jste je ještě nevyzkoušeli, začněte třeba jejich využitím v těchto skvělých cookies!
Nejlepší jsou masité datle typu medjool
Když sušenky nesníte na posezení,skladujte v suchu

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
501 KJ
sacharidy
14 g
tuky
5 g
polynenasycené mastné kyseliny
2 g
bílkovina
2 g
vláknina
1 g
lepek
1 g
mononenasycené mastné kyseliny
1 g
nasycené mastné kyseliny
1 g
cukry
1 g
draslík
323 mg
fosfor
174 mg
vápník
70 mg
hořčík
67 mg
železo
1 mg
mangan
1 mg
sodík
1 mg
zinek
1 mg

Ingredience

    Suroviny:

  • 1.5 hrnku pohankové mouky
  • 1/2 hrnku mandlí
  • 1/2 hrnku vlašských ořechů
  • 1/4 hrnku ovesných vloček
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 1/4 hrnku datlí medjool
  • 1/3 hrnku vody
  • 2 zralé banány
  • 3 lžíce nepraženého kakaa (karobu)
  • 3 lžíce chia semínek
  • 2 lžíce kokosového oleje

Nástroje

    mixér/food procesor
  1. Ořechy namelte, nebo rozmixujte najemno.
  2. Ve větší míse je promíchejte s vločkami, moukou, chia semínky a kakaem.
  3. Datle vypeckujte a vložte je do mixéru spolu s banány, javorovým sirupem, olejem a polovinou předepsané vody.
  4. Umixujte dohladka a přendejte směs k sypké směsi.
  5. Zbytkem vody vyčistěte mixér (směs je dost lepivá a tak na stěnách zůstane mnoho dobrot). Vodu přilejte do směsi.
  6. Promíchejte, nebo přendejte do hnětače, nebo food procesoru, který práci udělá za vás. Pokud hnětač na těsto nevlastníte, nezoufejte a míchejte v ruce vařečkou. Práce je to náročnější, jelikož je těsto lepivé, ale za námahu stojí. Jakmile je těsto uhnětené do kompaktní hmoty, dejte jen na chvíli uležet do lednice - bude se vám s ním lépe pracovat.
  7. Troubu vyhřejte na 180°.
  8. Pomocí lžíce (nejlépe namáčené ve studené vodě) tvořte z těsta kuličky. Ty dávejte na plech vyložený pečícím papírem v dostatečném rozestupu.
  9. Namočenou lžící kuličky rozmáčkněte a vytvořte placičku - těsto se lepí a proto je nejlepší lžíci namočit do studené vody a krouživými pohyby vytvořit rovnou placičku - jednoduše hlaďte sušenky lžící dokola. Sušenky by měly být max. centimetr vysoké, aby byly křupavější. Pokud máte chuť, můžete sušenky dekorovat třeba vidličkou a vykouzlit na nich vlnky nebo vroubky.
  10. Takto "vyhlazené" sušenky vložte do trouby a pečte 10-15 minut tak, aby byly na povrchu křupavé.

Jak je z ingrediencí znát, tyto sušenky jsou plné skvělých a velmi zdravých ingrediencí. Chia semínka, mandle i datle patří mezi tzv. superfoods, tedy potraviny, které jsou velmi bohaté na vitamíny a mají vysokou výživovou hodnotu. Použité oříšky jsou plné zdravých tuků a sušenky jsou přirozeně sladké díky ovoci nebo použitému karobu. Rozhodně jsou skvělou variantou, pokud se chcete vyhnout kupovaným sušenkám, které obsahují pouze prázdné kalorie. Navíc skvěle voní po oříškách!


Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.