Zapojte kávu při vaření. Vylepší salát i marinádu na maso
Cesta kávy z plantáže až do vaší kuchyně je dlouhá. Vede přes sklizeň, praní, sušení, přebírání, loupání a pražení až k daleké cestě do cílových destinací. A instantní káva to má ještě o fous těžší. Aby si totiž své vlastnosti uchovala déle než klasická zrnková káva, je třeba ji, zjednodušeně řečeno, nejprve uvařit a poté zbavit vody.
Vznikne tak káva, která má sice méně kofeinu a o něco slabší vůni než ta klasická, ale zato vám v kuchyni vydrží a k její přípravě vám stačí jen horká voda.
Věděli jste, že… … někteří výrobci do instantní kávy přidávají další příměsi, jako je cikorka nebo obilniny? Chcete-li se takto pajcované kávě vyhnout, čtěte při nákupu složení uvedené na obalu. |
Ať už patříte k těm, kdo instantní kávě fandí, nebo k těm, co se jí raději vyhýbají, následující tipy rozhodně využijete. Kávu totiž nemusíte jen pít. Může se stát i užitečným pomocníkem při vašem vaření - a nejde jen o sladké pečení.
ČTĚTE TAKÉ: 3 zdravé a levné rychlovky pro všechny, co nemají čas vařit
Káva do marinády
Ač se to na první pohled nemusí zdát, výrazná chuť kávy se s chutí masa skvěle pojí. Nebojte se proto experimentovat a do marinády přidat lžičku instantní kávy - dá se skvěle kombinovat s pepřem, šalotkou nebo hnědým cukrem.A pro inspiraci přidáváme i konkrétní recept: v nádobě smíchejte citronovou šťávu, najemno nakrájenou chilli papričku, lžičku kávy, trochu římského kmínu, kari a soli. Promíchejte a vložte očištěné maso, které pak nechejte odležet alespoň 12 hodin v lednici.
Káva do dezertů
Instantní káva skvěle doplní všechny čokoládové dezerty i třené těsto - stačí přidat jednu nebo dvě lžičky. Hodí se i do krémů z tvarohu nebo maskarpone a vanilkového pudingu.A když už jsme u té vanilky: pokud instantní kávu vmícháte do kvalitní vanilkové zmrzliny, vznikne vám dokonalá stracciatella příchuť.
Káva do salátu a k sýru
Jakkoliv to zní zvláštně, instantní káva dokáže povznést i “obyčejný” zeleninový salát - stačí ji přidat do zálivky z vinného octu, olivového oleje a medu. Skvěle se hodí k listovým salátům včetně rukoly nebo k jarní cibulce.Pokud milujete sýr, můžete si troufnout i na tuto neobvyklou kombinaci: smíchejte trochu medu se špetkou instantní kávy a podávejte se sýrem s modrou plísní. Dobrou chuť!
Tipy na sledké recepty s kávou
Libeček: přírodní maggi, které léčí. Můžete ho „zavařit” i na později
Kmín: „vyčistí” vám jídlo a uleví žaludku