Libeček: přírodní maggi, které léčí. Můžete ho „zavařit” i na později
Neexistuje snad jiná bylinka, která by svou vůní tolik připomínala naše dětství a nedělní obědy u babičky. Není divu. Vždyť ne nadarmo se libečku říká „přírodní maggi” - stačí ho jen troška a vaše polévka díky němu bude ještě polévkovatější a omáčka ještě omáčkovitější.
Vůně a chuť ovšem nejsou to jediné, co libeček, jinak také zvaný „americký celer”, milovníkům bylinek nabízí. Posuďte sami.
-> Libeček je močopudný, díky čemuž čistí a posiluje organismus. V kombinaci s dalšími bylinkami pomáhá rozpouštět menší močové a žlučové kameny.
-> Posiluje nervovou soustavu a svalstvo, sportovcům pomáhá s regenerací po tréninku.
-> Zlepšuje krevní oběh a pomáhá lidem, které trápí revma. Ženám ulevuje při nepravidelné nebo bolestivé menstruaci.
-> Někteří tvrdí, že působí jako mírné afrodiziakum, to ovšem nemůžeme potvrdit :-)
-> ČTĚTE TAKÉ: Bazalka, zázrak na talíři. Vyléčí zánět i migrénu
Libeček v kuchyni
Libeček dodá vaší kuchyni tu pravou domácí vůni, chutná a léčí. I když ve stínu populárnější bazalky a oregana už jsme tak trochu pozapomněli, jak s ním vlastně zacházet.Nejjednodušší - a nejčastější - použití libečku je prosté: čerstvý, nebo usušený ho přidejte do polévky nebo omáčky, dodá jim vůni a chuť, která velice připomíná kupované „maggi” směsi.
Věděli jste, že... … mladé listy libečku můžete používat jako zdravý salát a přidávat všude tam, kam běžně používáte celerovou nebo petrželovou nať? |
Libečkové maggi se solí: Libeček opláchněte a osušte, listy i stonky nakrájejte najemno, a chcete-li, přidejte i trochu nakrájených listů kopřiv. Přidejte sůl (na litrovou misku libečku přibližně dvě polévkové lžíce), zamíchejte a po několika minutách směsí naplňte sklenice s uzávěrem. Bylinky upěchujte, zalijte jednou až dvěma lžícemi oleje a hotovo.
Libečkové maggi bez soli: Libeček omyjte, osušte a nakrájejte. Vložte do mixéru, přikápněte citronovou šťávu a olej, přidejte trochu citronové kůry a rozmixujte dohladka. Vložte do sklenic, důkladně uzavřete a uchovávejte v lednici.
-> ČTĚTE TAKÉ: Oregano, č. 1 mezi kořením. Chutná, léčí a odstraňuje škodliviny
Tradiční recepty s libečkem
Zachraňte svá střeva. Vláknina v potravinách, to nejsou jen jablka