Pecku z avokáda nevyhazujte. V kuchyni vám ještě dobře poslouží
Samotné avokádo je jednou z nejoblíbenějších superpotravin současnosti. Kromě toho, že skvěle chutná a snadno se zpracovává, obsahuje vlákninu, zdravé tuky, vitamíny a minerální látky - to vše i v těch nejmenších porcích.
V nadšení ze samotného avokáda se na jeho pecku často zapomíná. A možná se není čemu divit: od malička nás učili, že „pecky se nejedí” a, ruku na srdce, na první pohled avokádová pecka mnoho důvěry nebudí.
ČTĚTE TAKÉ: Avokádo = superpotravina. Jak ho správně vybírat a používat
Pokud ale, stejně jako mnozí další, pecku z avokáda pravidelně vyhazujete, děláte chybu. Vaemu zdraví totiž může v mnohém prospět.
Pecka z avokáda a její vliv na zdraví
1.
Posílí obranyschopnost vašeho organismu a může sloužit jako účinná prevene proti rakovině - to vše díky vysokému obsahu antioxidantů.
2.
Má protizánětlivé účiny a pomůže vám, potřebujete-li se rychle uzdravit.
3.
Jde o dobrý zdroj luteinu, proto pomáhá při problémech se zrakem, nebo těm, kdo své oči hodně namáhají (třeba u počítače).
4.
Obsahuje značné množství kyseliny listové, což je důležitá informace především pro těhotné ženy. Právě kyselina listová je nepostradatelná pro správný vývoj miminka.
5.
Lidová medicina na americkém kontinentu doporučuje pecku z avokáda všem, kdo mají problémy s trávením.
Pecka z avokáda v kuchyni. Jak na to?
Avokádovou pecku musíte před konzumací rozemlít na prášek. Budete k tomu potřebovat opravdu dobrý mixér, který si poradí i s tvrdou peckou. Kuchaři mají pro práci s peckou z avokáda malý trik: před mixováním ji vloží do plastového sáčku a paličkou na maso ji trochu rozdrtí.Chcete-li prášek z avokádové pecky začlenit svého jídelníčku, zkuste ho přidat do svých oblíbených smoothie, krémů, omáček nebo dresingů. Prášek z avokádové pecky využijete i pro krásu: využívá se jako přírodní peeling.
Tip pro lepší chuť: Semeno je mírně nahořklé chuti. Jeho hořkost můžete zakrýt medem nebo cukrem.
Recepty z avokáda
Avokádo = superpotravina. Jak ho správně vybírat a používat
Sous-vide vám zachrání jídlo. Jak na to?