Pohanková mouka, záchrana před cholesterolem i pšeničným břichem
Pokud jste Čech, zřejmě i vy sníte za rok až 100 kg bílé mouky. A nikdo vám to vlastně nemůže mít za zlé. Bílá mouka je totiž doslova všude, kam se podíváš: v pečivu, těstovinách, párcích, jogurtech, omáčkách i třeba čokoládě.
Kvůli bílé mouce trpí tím nejen vaše postava, ale především vaše zdraví. Nadváha a obezita, problémy s trávením, tvorba plísní v těle, často diskutované „pšeničné břicho“, ale třeba i zhoršující se kvalita naší pleti. Za to všechno je spoluzodpovědná právě bílá mouka.
Dobrá zpráva je, že mouku ze svého jídelníčku nemusíte vyřadit. Stačí jen sáhnout po jiném, zdravějším druhu.
ČTĚTE TAKÉ: Proč se bát bílé mouky?
Pohanková mouka, přírodní lék
Jedním z hitů posledních měsíců rozhodně je takzvaná pohanková mouka. Že jste o ní ještě neslyšeli? Nebo slyšeli, ale nevíte, jak vypadá nebo chutná? Čtěte dál.Pohanka jako taková je skutečný přírodní zázrak. Důvod? Jediné slovo: rutin. Jde o nejdůležitější látku, kterou pohanka obsahuje. Rutin podporuje vstřebávání vitaminu C, působí příznivě na cévy a celý cévní systém vůbec.
ČTĚTE TAKÉ: Pohanka, elixír zdraví a mládí. Jak ji správně připravit?
A pohanková mouka si všechny přednosti klasické pohanky zachovává.
-> obsahuje rutin, a chrání tak vaše cévy a srdce
-> zlepšuje trávení a snižuje hladinu cholesterolu v krvi
-> pomáhá s regenerací vašich jater
-> ulevuje při bolestivé menstruaci
-> je bohatá na vitaminy B1, B2, E a C a dodává tělu důležitý hořčík
-> je přirozené bezlepková, mohou ji tedy i celiaci
-> má řadu dalších příznivých účinků a jednoduše tak zlepšuje kvalitu vašeho života
Pohanková mouka v kuchyni
Pohanková mouka má trochu jinou chuť i vlastnosti než běžná bílá mouka. Nejčastěji se používá jako zavářka nebo jako základ pro sladké pečivo a vánoční cukroví.
Právě pro pečení sladkých jídel je ideální, má skvělou konzistenci a velice jemně nasládlou chuť. Nechcete-li experimentovat, zkuste namixovat v poměru 1 ku 3 ve prospěch jiné mouky - třeba špaldové nebo bílé.
Jak vyrobit pohankovou mouku doma
Především kuchaři a kuchařky z menších obcí si často stěžují, že na pulty jejich obchodů dosud pohanková mouka nedorazila. Pokud patříte mezi ně, nezoufejte, Pohankovou mouku si jednoduše vyrobíte i doma.Jak na to? Přes noc namočte pohanka do studené vody a nechte bobtnat. Pozor, vody by měl být dostatek, aby až do rána zůstala pohanka ponořená. Ráno zceďte, propláchněte a po následující tři dny nechte klíčit v cedníku. Přitom pravidelně třikrát denně proplachujte.
Po třech dnech pohanku rozložte na utěrku, nechte proschnout a v horkovzdušné troubě nebo sušičce ji usušte na 42 stupňů Celsia (klíčky by měly být suché a tvrdé). Rozemelte na jemný prášek v mlýnku na kávu nebo mixéru. Hotovo :-)
Co upéct z pohankové mouky? Recepty
Jak na domácí chléb bez pekárny? Rady pro úplné začátečníky
3 „nezdravé” potraviny, které vám ve skutečnosti neškodí