Bez vývaru se v kuchyni neobejdete. Kuchař radí, jak na něj
Kvalitní, dobrý vývar je prostě v gastronomii nenahraditelný. Je to v podstatě 90 procent úspěchu. Ať už se jedná o polévky či omáčky nebo šťávy k masům, bez dobrého vývaru nikdy nedosáhnete té správné chuti ani barvy výsledného produktu.
Když například máslovou jíšku rozšleháme ve vývaru a provaříme, máme již hotovou omáčku, která se jmenuje velouté. Je dobrá jen tak, jak byl dobrý vývar, který jsme na ni použili.
ČTĚTE TAKÉ: 5 slavných evropských omáček. Zvládnete je i doma
Pokud vývar nahradíme jen vodou, výsledný výtvor je naprosto bez chuti, a i když jej osolíme a opepříme, pořád to bude jen slaná, řídká, v podstatě nechutná hmota. Oproti tomu omáčka z vývaru je dokonalá a plná chuti po surovinách použitých při vaření vývaru. Pokud si zvyknete při vaření vývary používat, budete překvapeni, jak snadné pro vás bude dochucení připravovaných jídel.
Udělejte si zásobu vývaru předem
Vím, může vás napadnout otázka, zda to znamená před každým vařením několik hodin předem začít vařit vývar, a až následně ještě další čas strávit vařením samotného jídla. V podstatě máte pravdu, ovšem existuje několik možností, jak se dobrým vývarem předzásobit.Nejjednodušší způsob je jednou za čas si uvařit dobrý vývar, ať už hovězí nebo kuřecí, a zcezený ho vařením co nejvíce zredukovat a následně vychladit a zamrazit. Ideálně třeba do formiček na led nebo ještě lépe - pokud vlastníte vakuovací přístroj, zavakuovat do sáčků a naskládat do mrazáku na sebe a máte vystaráno.
Zamrazený vývar jen vytáhnete z mrazáku a můžete použít na omáčku nebo polévku. Uvařený vývar vám také vydrží několik dní v lednici i bez zamrazení.
V případě zoufalství můžete použít i nějaký kvalitní bujón z obchodu. Stále to bude lepší než použít jen vodu. V současnosti se asi dá koupit i vývar ve skle bez glutamátů a různých jiných „éček”. Ovšem domácí vývar je domácí vývar.
Příprava zeleninového vývaru je natolik snadná a rychlá, že než si nachystáte ostatní ingredience na přípravu pokrmu, který chcete vařit, zeleninový vývar si mezitím určitě stačíte připravit. Stačí na něj i 20 minut. |
Vyzkoušejte:
Vyznejte se v bramborách. Základní rady pro váš nákup
(Ne)bezpečné brambory. Dá se vyhnout solaninu?