Pečené vepřové maso s hráškovým pyré s mátou
MartinSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 3017 KJ
- tuky
- 50 g
- bílkovina
- 41 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 25 g
- sacharidy
- 21 g
- nasycené mastné kyseliny
- 16 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 5 g
- vláknina
- 2 g
- draslík
- 1,223 g
- lepek
- 1 g
- sůl
- 1 g
- fosfor
- 312 mg
- vápník
- 262 mg
- cholesterol
- 172 mg
- hořčík
- 165 mg
- sodík
- 162 mg
- železo
- 10 mg
- zinek
- 7 mg
- mangan
- 2 mg
- měď
- 1 mg
Ingredience
- 400 g mraženého hrášku
- 50 g másla
- 1 citron
- sůl
- pepř
- hrst máty
- 800 g vepřové krkovice ( nebo plece )
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- kmín
- 1 polévková lžíce sádla
- 1/2 polévkové lžíce hladké mouky
Pečené vepřové
Postup:
- Připravíme si hrášek:
- Hrášek zalijem trochou horké vody nebo lépe kuřecího vývaru.
- Dochutíme solí a pepřem, rozmixujeme tyčovým mixerem.
- Na závěr přidáme nasekanou mátu a pár kapek citronové šťávy.
Pečené vepřové:
- Vepřové maso - v tomto receptu je použita plec, ovšem můžeme péci i z boku či krkovice - nakrájíme na větší kostky, cca 2 na porci.
- Osolíme, opepříme, okmínujeme, přidáme nasekaný česnek a na proužky nakrájenou cibuli. Promícháme a necháme odležet, ideálně přes noc v lednici, ale alespoň 1 hodinu.
- Maso přendáme se vším, v čem bylo naloženo na pekáček, před tím, než dáme maso do trouby, necháme ho půl hodinky při pokojové teplotě.
- Přidáme lžíci sádla a dáme péci - 160 °C 40 minut pod pokličkou.
- Pokličku odstraníme. Maso otočíme, zvedneme teplotu v troubě na 180 °C a pečeme dalších deset minut. Zase obrátíme a pečeme dalších deset minut. Občas přelijeme výpekem a tento postup opakujeme, dokud maso není měkké a upečené do zlatova. Poklička nám pomohla, aby maso dříve změklo a nevysušilo se a pečení bez pokličky při vyšší teplotě dodá masu barvu a kůrčičku.
- Až je maso měkké, odděláme ho stranou a udržujeme v teple - přikryté.
- Výpek z pekáčku stěrkou přemístíme do kastrolku, případně, což je asi lepší verze - přemístíme pekáček na sporák na střední oheň, šťávu vydusíme až zůstane jen sádlo, nasypeme trochu hladké mouky, dobře zarestujeme do hněda.
- Zalijeme trochou studené vody, raději méně a postupně přidávat jak to houstne. Za stálého míchání přivedem k varu, ochutnáme, popřípadě dosolíme. Pár minut provaříme a máme parádní šťávičku s chutí pečeného masa. Lze to samozřejmě i bez mouky, jen přidáním vody a odglazováním, čili odvařením napečenin.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.