Kuře na citronech s tarhoňou
MartinSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 3345 KJ
- tuky
- 55 g
- bílkovina
- 47 g
- sacharidy
- 24 g
- nasycené mastné kyseliny
- 20 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 4 g
- sůl
- 2 g
- lepek
- 1 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 1 g
- draslík
- 338 mg
- sodík
- 141 mg
- vápník
- 121 mg
- fosfor
- 78 mg
- hořčík
- 44 mg
- cholesterol
- 22 mg
- železo
- 3 mg
- mangan
- 1 mg
- zinek
- 1 mg
Ingredience
- 1 kg kuřecích horních stehen(8 kusů)
- 2 citrony
- 1 pomeranč
- 200 ml bílého vína
- 3 lžíce másla
- sůl
- pepř
- rozmarýn
- 300 g Tarhoni
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 řapík celeru
- zelená petrželka
- sůl
- citron
- 1 pol lžíce olivového oleje
- 1 pol lžíce másla
Tarhoňa se zeleninou
Postup:
- Kuřecí stehna osolímne, opepříme, pokapeme citronem a necháme 20 minut odpočinout.
- Položíme na máslem vymazaný pekáček, posypeme citronem a pomerančem pokrájeným na kostičky, přidáme rozmarýn.
- Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při cca 180 °C asi 35 - 40 minut do měkka. Občas přelijme výpekem.
- Hotové maso vytáhneme z pekáčku, pekáček přemístíme na plamen a necháme přismahnout.
- Přilijeme víno a necháme odglazovat čili odvařit dno pekáčku.
- Přidáme trochu vody - asi tak 100ml, ochutnáme, popřípadě přisolíme.
- Přivedeme k varu, přidáme zbytek másla, který nám sos zjemní i částečně zahustí.
- Podáváme s tarhoňou:
Tarhoňa se zeleninou:
- V kastrolu rozehřejeme polovinu olivového oleje a tarhoňu na něm krátce opečeme do zlatova.
- Zalijeme větším množstvím horké vody, osolíme a uvaříme do měkka. Což může trvat 10 - 12 minut.
- V druhém kastrolu na zbytku oleje orestujeme zeleninu nakrájenou na drobné kostičky, zalijeme cca 0,15l vody, osolíme a chviličku povaříme.
- Do zeleniny s vodou přidáme máslo, šťávu z citronu a osolíme.
- Uvařenou tarhoňu smícháme se zeleninou i s vývarem, ve kterém jsme ji vařili, přidáme nasekanou zelenou petržel, můžeme i pár kapek citronové šťávy.
- Můžeme servírovat jako přílohu k masu, do salátů nebo jako samostatný pokrm.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.