Kreolské kuře
MartinSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 3078 KJ
- sacharidy
- 79 g
- bílkovina
- 56 g
- tuky
- 16 g
- cukry
- 9 g
- nasycené mastné kyseliny
- 3 g
- vláknina
- 3 g
- draslík
- 2,943 g
- sůl
- 1 g
- vápník
- 726 mg
- fosfor
- 474 mg
- hořčík
- 171 mg
- železo
- 16 mg
- sodík
- 10 mg
- mangan
- 5 mg
- zinek
- 4 mg
- měď
- 1 mg
Ingredience
- 4 kuřecí stehna (nebo celé kuře)
- 1 zelená paprika
- 1 žlutá paprika
- 1 cibule
- 3 jarní cibulky
- 3 řapíky celeru
- 4 stroužky česneku
- 500 ml kuřecího vývaru
- 400 g drcených rajčat v konzervě
- 1 lžíce kreolského koření
- 1 lžíce hnědého cukru
- 1 lžíce přepuštěného másla
- 1 citron
- 1 lžička kajenského pepře
- 1 snítka tymiánu
- 1 lžička kreolského koření
- sůl
- pepř
- 280g rýže Parbolaid
- 600ml zeleninový vývar
- 1 mrkev
- 1 řapík celeru
- 1 červená cibule
- 1 bílá cibule
- hrst zelené petrželky
- 1 lžíce přepuštěného másla
Zeleninová rýže
Postup:
- Kuře naporcujeme na čtvrtky, z obou stran osolíme, opepříme a posypeme kajenským pepřem. (Pokud chceme, aby měl ckaždý stejnou porci, koupíme pouze stehna. Ale tento pokrm se dá připravit i ze stehen vykostěných nebo prsíček). Zakápneme citronem a necháme odležet.
- Celer, cibuli a papriku nakrájíme kostičky.
- Kuře orestujeme na pánvi na polovině máslo do zlatova z obou stran a odděláme stranou.
- Přidáme do pánve zbytek másla, vhodíme nakrájenou zeleninu a společně chvilku restujeme.
- Nasypeme cukr, veškeré koření i bylinky a necháme zkaramelizovat.
- Nalijeme konzervu rajčat a horký vývar a přivedeme k varu.
- Dochutíme solí a kajenským pepřem dle chuti. Můžeme ještě přidat šťávu z citronu.
- Kuře přendáme na pekáček, zalijeme omáčkou a dáme péct do trouby na 170 °C cca 35 minut. Do měkka.
- Můžeme servírovat se zeleninovou rýží.
Zeleninová rýže:
- V kastrolu rozehřejeme polovinu másla. Bílou cibuli nakrájíme na drobno a orestujeme do sklovata.
- Nasypeme rýží a společně ještě chvilku restujeme. ¨
- Zalijeme horkým vývarem, (jen asi půl centimetru až centimetr nad okraj rýže)přivedeme k varu, zmírníme plamen a zvolna vaříme popd pokličkou za občaného míchání,než se vývar zarovná s hladinou rýže.
- Pak přendáme do trouby vyhřáté na 160°C a pečeme min 15 - 20 minut.
- Mezitím si celer, mrkev a červenou cibuli nakrájíme na drobné kostičky - mrkev můžeme nastrouhat na hrubo - a na zbytku másla opečeme do zlatova. Začneme mrkví, pak celer a cibule. Zalijeme zbytkem vývaru, jen trochu, a necháme chvilku povařit.
- Rýži vytáhneme, vidličkou prokypříme, přidáme opečenou zeleninu s troškou vývaru, promícháme a nechámne pod pokličkou ještě 10 minut v pootevřené troubě dojít.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Křehký ořechový koláč s jablky a hruškami
Bramborové šišky
Pečená kačena s červeným zelím a bramborovými šiškami
Mascarpone s jahodami
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.