Celozrnné ořechové čokocookies
PetrusiaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 613 KJ
- sacharidy
- 14 g
- tuky
- 8 g
- cukry
- 6 g
- nasycené mastné kyseliny
- 3 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 2 g
- bílkovina
- 2 g
- lepek
- 1 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 1 g
- draslík
- 216 mg
- fosfor
- 145 mg
- hořčík
- 58 mg
- vápník
- 39 mg
- cholesterol
- 19 mg
- sodík
- 3 mg
- železo
- 1 mg
- mangan
- 1 mg
- zinek
- 1 mg
Ingredience
- 130 g celozrnné hladké mouky
- 130 g chlebové hladké mouky
- 150 g másla
- 120 g třtinového cukru
- 80 g ořechů (mandle, arašídy, vlašské, lískové)
- 1 vejce
- 100 g hořké čokolády (min. 60%)
- 1/2 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
- 1/2 lžičky sody
- 1/2 lžičky soli
- lžička domácího vanilkového extraktu
- lžička mletého zázvoru
Nástroje
-
robot/ruční mixér
Postup:
- Připravte si všechny ingredience tak, aby měly pokojovou teplotu. Těstu se teplotní šoky nelíbí.
- Nasekejte čokoládu a oříšky na malé kousky, přibližně půl centimetrové - budou pak v sušenkách pěkně vidět i křupat.
- Máslo s cukrem dejte do robotu a šlehejte alespoň 5 minut, aby se spojili.
- Jakmile je směs pěkně propojená, přidejte vejce a vanilkový extrakt a šlehejte do pěny alespoň dalších 5 minut.
- V druhé míse prosejte mouky. Sušenky lze dělat i z bílé mouky, ale mix celozrnné a chlebové je pro cookies perfektní, navíc o chlup zdravější verze.
- Přidejte sodu, prášek do pečiva, zázvor a sůl. Důkladně promíchejte.
- Sypkou směs přimíchejte do máslové a zlehka v robotu zašlehejte, ale jen natolik, aby se dobře propojily.
- Do takto připraveného těsta ručně vmíchejte čokoládu a oříšky.
- Z připraveného těsta dělejte kuličky o průměru cca 3 cm, které na plechu zlehka přimáčkněte. Lepší je ale nechat sušenky vysoké, trochu se roztečou.
- Pečte v rozehřáté troubě na 180°C 10-13 minut - záleží na výkonu vaší trouby.
-
Po upečení nechejte sušenky vychladnout na mřížce a skladujte je ve vzduchotěsné dóze.
- Budete-li chtít příjemnou změnu, přidejte do směsi mouky 2 lžičky perníkového koření. Krásně sušenky provoní a dodají jí "zimní vánoční" chuť. Nezapomeňte k sušenkám podávat sklenici chlazeného mléka - pro dospělé kávu. Namáčené chutnají ještě o něco lépe!
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.