Voňavý dýňový chlebíček
PetrusiaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 879 KJ
- sacharidy
- 27 g
- tuky
- 9 g
- bílkovina
- 4 g
- cukry
- 3 g
- vláknina
- 3 g
- lepek
- 1 g
- draslík
- 269 mg
- fosfor
- 125 mg
- hořčík
- 52 mg
- vápník
- 30 mg
- cholesterol
- 11 mg
- sodík
- 11 mg
- mangan
- 6 mg
- železo
- 4 mg
Ingredience
- 2 hrnky celozrnné hladké mouky
- 1,5 hrnku dýňového pyré
- 1 vejce
- 2 menší jablka
- 0,5 hrnku rostlinného oleje
- 0,3 hrnku mléka
- 1 lžička domácího vanilkového extraktu
- 1 lžíce melasy
- 0,5 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
- 0,5 lžičky jedlé sody
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžíce perníkového koření
- 2 lžičky skořice
- lžíce čokoládových kapek
- špetka soli
- 10 g mletých ořechů
- 20 g ovesných jemných vloček
- 15 g povoleného másla
- 10 g třtinového cukru
- špetka soli
Na chlebíček
Na posypku:
Postup
V zimním období je skvělé mít z podzimu v zásobě zmražené dýňové pyré (kdo nemá, lehce ho vyrobí např. uvařením máslové dýně na kostičky a rozmačkáním vidličkou).
- Dýňové pyré nechejte povolit (je-li zmražené).
- Jablka okrouhejte a nastrouhejte nahrubo na struhadle.
- Ve větší míse pyré vyšlehejte s vejcem, melasou, olejem, mlékem a vanikovým extraktem.
- Přidejte jablka a důkladně promíchejte.
- V druhé míse smíchejte sypké ingredienece - mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a koření.
- Sypkou směs postupně promíchávejte do mokré směsi tak, aby se vše dobře propojilo.
- Nakonec přidejte čokoládové kapky.
- Ovesnou posypku si také ráda schovávám na mrazák, hodí se téměř na každý muffin nebo dezert. Pokud ji nemáte připravou, jednoduše smíchejte všechny ingredience v míse a promněte prsty tak, aby se vytvořila drobenka. Posypejte vrch chlebíčku.
- Pečte na 160°C přibližně 50-60 minut. Zda-li je chlebíček hotový můžete také zkontrolovat zapíchlou špejlí.
Tento skvělý chlebíček je rychlá sladká svačina nebo snídaně. Voní po perníkovém koření a sladký je díky dýni a melase - tzv. černému zázraku. Toto sladidlo je až o polovinu méně kalorické než klasický cukr a je známé pro svůj vysoký obsah železa. Často se používá v přírodní medicíně a určitě stojí zato mít melasu s domácím arsenálu ingrediencí.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.