Králík dušený na víně a kořenové zelenině
MartinSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 887 KJ
- sacharidy
- 19 g
- tuky
- 12 g
- nasycené mastné kyseliny
- 4 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 4 g
- bílkovina
- 3 g
- cukry
- 3 g
- vláknina
- 1 g
- draslík
- 189 mg
- vápník
- 72 mg
- fosfor
- 47 mg
- sodík
- 35 mg
- hořčík
- 33 mg
- cholesterol
- 21 mg
- železo
- 2 mg
Ingredience
- 1 králík
- 3 větší mrkve
- 2 petržel
- 2 cibule
- 2 řapíky celeru
- 200ml bílého vína
- 1 snítka tymiánu
- 1 snítka rozmarýnu
- sůl
- pepř
- lžíce olivového oleje
- 3 lžíce másla
- 600ml Vývar z králíka.
Postup:
- Králíka naporcujeme, zadní i přední nohy a hřbety osolíme a opepříme. Ze zbytku králíka a zhruba poloviny kořenové zeleniny si připravíme trochu vývaru. Ten se bude minimálně hodinu a půl vařit, proto je lepší začít s přípravou tohoto pokrmu o něco dříve. Můžeme použít i vývar kuřecí, popřípadě jen zeleninový, ale z králika bude materiálu na vývar poměrně dost a byla by škoda ho nevyužít.
- Zeleninu nakrájíme na kolečka a cibuli na plátky.
- V kastrolku rozehřejeme olej s necelou polovinou másla a ze všech stran na něm maso opečeme do zlatova.
- Maso vytáhneme, přidáme lžíci másla a restujeme nakrájenou zeleninu také do zlatova. Začneme mrkví a petrželí, po chvilce přidáme řapík a cibuli.
- Podlijeme bílým vínem, které necháme chvilku odvařit.
- Vrátíme zpět králíka, podlijeme připraveným vývarem, přidáme bylinky a pod pokličkou dusíme do měkka. Což může zabrat zhruba 50 minut až hodinu.
-
Měkké maso vyjmeme z omáčky a omáčku přelijem do kastrolku anecháme vařením zredukovat na požadovanou chuť.
-
Část zeleniny, se kterou se maso dusilo propasírujeme zpět do omáčky, zbytek zeleniny můžeme nechat v omáčce.
- Na závěr zašleháme do omáčky kousek studeného másla, které nám omáčku jednak zjemní a jednak částečně zahustí.
- Dochutíme případně špetkou soli a čerstvě mletého pepře.
- Servírujeme s bramborovou kaší.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.