Snídaňová jáhlová kaše
PetrusiaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 2745 KJ
- sacharidy
- 52 g
- tuky
- 39 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 24 g
- bílkovina
- 19 g
- cukry
- 15 g
- vláknina
- 9 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 6 g
- nasycené mastné kyseliny
- 4 g
- draslík
- 3,156 g
- fosfor
- 1,908 g
- trans mastné kyseliny
- 1 g
- hořčík
- 816 mg
- vápník
- 767 mg
- zinek
- 17 mg
- mangan
- 16 mg
- železo
- 14 mg
- sodík
- 13 mg
- měď
- 7 mg
- jód
- 1 mg
Ingredience
- 100 g jáhel (nevařených)
- 400 ml rostlinného mléka
- lžíce chia semínek
- 4 hlavičky hřebíčku
- 1 lžíce domácího vanikového extraktu
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1 větší jablko
- 1 banán
- hrst vlašských ořechů
Postup:
-
Zimní počasí si přímo říká o vydatnou snídaňovou kaši. Ta z jáhel - tedy loupaného prosa - to splňuje na 100%. Jáhly jsou přirozeně bezlepkové a mají vysoký obsah minerálů. Určitě stojí za zmínku velký obsah hořčíku a železa. Také jsou přirozeně zásadité, takže "zahřívají" organismus. Pro chladné dny nebo období nemoci jsou skutečně ideální. Výhoda této kaše je určitě i v tom, že si ji můžete připravit večer a ráno ji jen dochutíte podle svých představ.
- Před vařením jáhly alespoň 2x spařte horkou vodou a poté ještě důkladně propláchněte. Předejdete tak možné nahořklé chuti a také budou dřív uvařené.
- Na mírném plameni v rendlíku se silným dnem je zakryté vaříte v (rostinném) mléce. Do mléka přidejte hřebíček a vanilkový extrakt - kaše bude báječně voňavá.
- Vařte přibližně 15 minut. Tekutina by měla vsáknout téměř všechna do jáhel. (Pokud je nebudete podávat hned, může trocha tekutiny zbýt na ráno - budou se lépe ohřívat). Kaše z jáhel by měla být hustá, ne však zcela vysušená.
- Do takto připravené kaše vmíchejte lžíci chia semínek. Ty není vhodné tepelně upravovat, dobře nabobtnají v teplé kaši a absorbují případnou přebytečnou tekutinu.
- Ráno kaši při ohřívání buď zlehka podlijte vodou, nebo využijte tekutiny, která se z kaše přes noc trochu povolí. Důkladně míchejte, ať se nepřipálí.
- Do teplé kaše zamíchejte sladidlo podle chuti - já používám veganský javorový sirup, samozřejmě je výborný i med, nebo výživná melasa.
- Kaši kombinujte s libovolným ovocem, osvedčená kombinace banánu a jablka potěší snad každého.
- Nezapomeňte na zdravé tuky v podobě nasekaných vlašských ořechů (nebo jiných ořechů).
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Foie gras s pečeným jablkem
Hovězí pečeně s rajskou omáčkou
Bavorské vdolečky
Šoulet s trhaným kachním masem
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.