Hovězí pečeně s rajskou omáčkou
MartinSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 4545 KJ
- sacharidy
- 74 g
- tuky
- 71 g
- bílkovina
- 36 g
- cukry
- 32 g
- nasycené mastné kyseliny
- 18 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 10 g
- vláknina
- 5 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 5 g
- trans mastné kyseliny
- 1 g
- draslík
- 817 mg
- fosfor
- 134 mg
- vápník
- 122 mg
- hořčík
- 111 mg
- sodík
- 105 mg
- cholesterol
- 90 mg
- mangan
- 19 mg
- železo
- 14 mg
Ingredience
- 1,5 l hovězího vývaru
- 600 g falešné svíčkové (nebo zadního hovězího)
- 250 g rajský protlak
- 150 g másla
- 100 g špeku
- 50 ml oleje
- 50 g cukru (dle chuti více)
- 3 mrkve
- 2 petržele
- 1 celer
- 1 větší cibule
- divoké koření (pepř, nové koření, bobkový list)
- celá skořice
- sůl
- pepř
- ocet
- citronová šťáva
Postup:
- Maso vcelku prošpikujeme polovinou slaniny (tu si nakrájíme na dlouhé klínky a můžeme na chvilku dát do mrazáku - slanina ztuhne a usnadní to špikování) a pokud chceme opravdu zapůsobit, můžeme protknout i klínky mrkve a petržele nebo celeru, následně osolíme a opepříme. Necháme půl hodinky odpočinout.
- Na rozpáleném oleji orestujeme maso ze všech stran a vyjmeme. Do téhož kastrolu s výpekem vložíme na kostičky pokrájený špek, opékame do růžova, přidáme zeleninu a orestujeme do zlatohněda, vložíme koření, zasypeme cukrem, chvíli restujeme, přidáme rajský protlak a opět zarestujeme, dále zalijeme vývarem, vložíme maso a kousek celé skořice (event. hřebíček).
-
Přiklopíme a dusíme doměkka na sporáku či v předem vyhřáté troubě.
- Když je maso měkké, vyjmeme a omáčku propasírujeme.
- Pokud budeme zahušťovat, tak máslovou jíškou rozšlehanou ve vodě nebo ve vývaru a nechat ještě aspoň deset minut provařit. Ovšem dle mého názoru není potřeba tuto omáčku zahušťovat moukou, propasírovaná zelenina ji zahustí dostatečně.
- Zjemníme máslem, dochutíme citronovou šťávou a octem.
- Podáváme s houskovým knedlíkem a plátkem masa, na kterém je na řezu krásně vidět mozaika ze slaniny a zeleniny.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Špaldové rybízové muffiny (vegan)
Veganské minestrone
Rizoto s liškami a hráškem
Noky z červené řepy s kozím sýrem a vlašskými ořechy
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.