Koprovka, koprová omáčka
PeťulaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 1240 KJ
- tuky
- 24 g
- sacharidy
- 15 g
- nasycené mastné kyseliny
- 14 g
- cukry
- 6 g
- bílkovina
- 4 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 2 g
- lepek
- 1 g
- draslík
- 504 mg
- fosfor
- 126 mg
- vápník
- 85 mg
- hořčík
- 68 mg
- cholesterol
- 53 mg
- sodík
- 4 mg
- zinek
- 2 mg
- železo
- 1 mg
Ingredience
- 50 g másla
- 60 g hladké mouky
- 1/2 l vody (nebo hovězího vývaru)
- 1/2 l zakysané smetany
- 1 lžíce octa
- lžíce krystalového cukru
- Sůl
- Žloutek
- 2 lžíce kopru (sekaného)
Postup:
- Připravíme se základ omáčky: světlou jíšku. Rozpustíme máslo, zasypeme jej moukou a chvíli osmažíme.
- Jíšku zředíme vodou nebo vývarem. S vývarem bývá omáčka chutnější, ale zase poněkud ztmavne a nemá už takovou pěknou sněhobílou barvu.
- Povaříme na mírném ohni přibližně 10 minut.
- Mezitím můžeme do omáčky přidávat další přísady. Přestože je v receptu předepsané 0,5 l zakysané smetany, dávám jen jeden kelímek (250 g) a zbytek doplním sladkou 12%-ní smetanou.
- Kopr můžeme dávat čerstvý, nebo zmražený, nebo třeba i zavařený ve sladkokyselém nálevu. V tom případě už nemusíme tolik solit, také cukru a octu tam přijde méně.
- Na závěr můžeme do omáčky rozkvedlat žloutek. Se žloutkem už omáčku nevaříme, aby se nesrazil.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Plněné (nejen) vegetariánské žampiony
Špagety all Arrabiatta
Kuřecí závitek se sušenými rajčaty a pršutem
Šafránové rizoto
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.