Vepřová panenka s vinnou redukcí a pečenou zeleninou
PetrusiaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 6367 KJ
- tuky
- 108 g
- bílkovina
- 73 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 45 g
- sacharidy
- 36 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 27 g
- nasycené mastné kyseliny
- 20 g
- cukry
- 12 g
- vláknina
- 10 g
- draslík
- 3,808 g
- fosfor
- 2,072 g
- sůl
- 2 g
- hořčík
- 934 mg
- vápník
- 754 mg
- cholesterol
- 208 mg
- sodík
- 125 mg
- železo
- 26 mg
- mangan
- 20 mg
- zinek
- 18 mg
- měď
- 8 mg
- jód
- 2 mg
Ingredience
- 600 g vepřové panenky
- 1 dcl zeleninového vývaru
- 2 dcl červeného vína
- 2 lžíce másla
- sůl
- pepř
- 240 g mrkve
- 6 ks středně velké petržele
- 4 ks středně velkých brambor
- 10 dkg vlašských ořechů
- bazalka
- tymián
- kmín
- 1 dcl olivového oleje
- sůl
- pepř
Postup:
- Pokud máte panenku vcelku, rozporcujte ji na cca 2 cm vysoké medailonky.
- Maso osolte a opepřete z obou stran a nechejte v lednici odležet (stačí půl hodiny). Na panenku není potřeba používat jiné koření, její maso je samo o sobě velmi chutné.
- Troubu předehřejte na 170°C a vyložte si dva plechy pečícím papírem.
- Kořenovou zeleninu zbavte slupek. Mrkev podélně rozpulte a petržel (pokud je větší) rozřízněte podélně na tři části. Měly by vám vzniknout rovnoměrné, stejně tlusté plátky zeleniny - cca 1 cm.
- Brambory oškrábejte (nebo slupku ponechejte, ale důkladně brambory omyjte kartáčkem) a nakrájejte na stejně velké plátky cca 1 cm. Je vhodné, aby všechna zelenina byla stejně tlustá, bude se pak péct stejnoměrně a bude hotová ve stejný čas.
- V malé misce smíchejte olej, bylinky, sůl a pepř.
- Na jeden plech vyskládejte s mírnými rozestupy petržel a mrkev. Na druhý plech přendejte brambory.
- Mašlovačkou potřete jednotlivé kusy zeleniny ochuceným olejem. Brambory můžete navíc zasypat kmínem.
- Vložte do vyhřáté trouby a pečte přibližně 15 minut. Poté zeleninu obraťte a opěťovně potřete olejem.
- V tuto chvíli můžete k mrkvi a petrželi přidat nahrubo nasekané ořechy.
- Pečte dalších 10 minut.
- Po obrácení zeleniny je čas na přípravu masa. Na větší pánvi zprudka opečte medailonky na pár kapkách oleje z obou stran.
- Jakmile jsou opečené, ztlumte plamen, přidejte máslo, nechejte rozpustit a několikrát medailonky přelijte.
- Takto upravené medailonky vložte do trouby v zapékací misce k zelenině (ta je již hotová) a troubu vypněte. Udržíte tak teplotu všech surovin.
- Na pánvi ke zpěněnému máslu přilejte červené víno a nechejte jej projít varem. Přilejte zeleninový vývar a nechejte znovu převřít. Vznikne vám řidší přeliv výrazné chuti, který skvěle doplní maso i zeleninu.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.