Rajská omáčka
PeťulaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 726 KJ
- sacharidy
- 22 g
- cukry
- 10 g
- tuky
- 8 g
- nasycené mastné kyseliny
- 4 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 2 g
- bílkovina
- 2 g
- lepek
- 1 g
- vápník
- 147 mg
- fosfor
- 72 mg
- hořčík
- 64 mg
- draslík
- 31 mg
- cholesterol
- 24 mg
- zinek
- 7 mg
- sodík
- 6 mg
- železo
- 4 mg
- mangan
- 2 mg
- měď
- 1 mg
Ingredience
- 50 g másla (rostlinného oleje)
- 60 g hladké mouky
- 1 cibule (nakrájená nadrobno)
- 150 g rajského protlaku
- 1 l vody
- sůl
- 4 kuličky pepře
- 3 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- lžíce octa
- lžíce cukru
Postup:
- Připravíme si základ omáčky: světlou cibulovou jíšku. Na tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, zasypeme ji moukou a chvíli osmažíme. Nenecháme kousky cibule zhědnout – omáčka by potom měla nahořklou příchuť.
- Jíšku zředíme vodou nebo vývarem, pokud chceme, aby byla omáčka chutnější.
- Vaříme na mírném ohni přibližně 10 minut.
- Jestliže nám vadí kousky cibule v omáčce, nebo se nám v omáčce udělaly žmolky, můžeme omáčku rozmixovat nebo procedit.
- Do omáčky, která se ještě vaří, přihodíme koření, ocet, sůl, cukr a rajčatový protlak. Pro lepší barvu a sladší chuť můžeme přidat trochu kečupu.
- S protlakem už dlouho nevaříme, jen co omáčka projde varem, odstavíme ze sporáku.
- Takto připravená omáčka je výborná s vařeným hovězím nebo vepřovým masem a kynutým knedlíkem. Stejně tak dobře chutná s masovými kuličkami z mletého masa a rýží.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Citronovo-levandulové muffiny
Vepřová panenka s vinnou redukcí a pečenou zeleninou
Crepes Suzette
Penne Putanesca
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.