Rajská omáčka

Peťula
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 5
Příprava: 10 minut
Vaření: 20 minut
Rajčatová omáčka z protlaku, vařená z vývaru nebo vody, zahuštěná jíškou, dochucená novým kořením a bobkovým listem
Rajská omáčka

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
726 KJ
sacharidy
22 g
cukry
10 g
tuky
8 g
nasycené mastné kyseliny
4 g
mononenasycené mastné kyseliny
2 g
bílkovina
2 g
lepek
1 g
vápník
147 mg
fosfor
72 mg
hořčík
64 mg
draslík
31 mg
cholesterol
24 mg
zinek
7 mg
sodík
6 mg
železo
4 mg
mangan
2 mg
měď
1 mg

Ingredience

  • 50 g másla (rostlinného oleje)
  • 60 g hladké mouky
  • 1 cibule (nakrájená nadrobno)
  • 150 g rajského protlaku
  • 1 l vody
  • sůl
  • 4 kuličky pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • lžíce octa
  • lžíce cukru

Postup:

  1. Připravíme si základ omáčky: světlou cibulovou jíšku. Na tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, zasypeme ji moukou a chvíli osmažíme. Nenecháme kousky cibule zhědnout – omáčka by potom měla nahořklou příchuť.
  2. Jíšku zředíme vodou nebo vývarem, pokud chceme, aby byla omáčka chutnější.
  3. Vaříme na mírném ohni přibližně 10 minut.
  4. Jestliže nám vadí kousky cibule v omáčce, nebo se nám v omáčce udělaly žmolky, můžeme omáčku rozmixovat nebo procedit.
  5. Do omáčky, která se ještě vaří, přihodíme koření, ocet, sůl, cukr a rajčatový protlak. Pro lepší barvu a sladší chuť můžeme přidat trochu kečupu.
  6. S protlakem už dlouho nevaříme, jen co omáčka projde varem, odstavíme ze sporáku.
  7. Takto připravená omáčka je výborná s vařeným hovězím nebo vepřovým masem a kynutým knedlíkem. Stejně tak dobře chutná s masovými kuličkami z mletého masa a rýží.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.