Zázvorový chia pudink s borůvkami
PetrusiaSložení porce
- energie
- 1228 KJ
- sacharidy
- 29 g
- bílkovina
- 13 g
- tuky
- 12 g
- vláknina
- 11 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 6 g
- cukry
- 3 g
- nasycené mastné kyseliny
- 2 g
- trans mastné kyseliny
- 1 g
- vápník
- 398 mg
- draslík
- 208 mg
- fosfor
- 19 mg
- hořčík
- 18 mg
- sodík
- 9 mg
- mangan
- 2 mg
- železo
- 1 mg
Ingredience
- 4 lžíce chia semínek
- 400 ml rostlinného mléka
- 10 g čerstvého zázvoru
- 50 g borůvek
- 1 ks banánu
Nástroje
-
mixér
Postup
Chia semínka jsou skvělá zásobárna energie a kvůli vysokému obsahu vlákniny i výborně zasytí. Já jsem se je pokusila přetvořit ještě v léčivou dobrotu doplněním o zázvor a o vitamíny nabité ovoce. Používám rostlinná "mléka" (většinou mandlové nebo rýžové), protože jsou veganská, ale také lépe stravitelná. To při boji s chřipkou oceníte, netřeba organismus zatěžovat více, než je to potřeba. Určitě ale můžete použít i kravské mléko, na chuť nebo konzistenci to nemá zásadní vliv.
Chia pudink je nejlepší, když se nechá přes noc odstát, aby chia semínka dobře absorbovala tekutinu a pudink byl dostatečně hustý. Myslete na to tedy při jeho přípravě a začněte s ním den dopředu.
Příprava
- Základ chia pudinku vytvořte v půllitrové nádobě - důkladně zde rozmíchejte 4 lžíce chia semínek s rostlinným mlékem. Míchejte opravdu důsledně, každé semínko by mělo být obaleno tekutinou a neměly by se tvořit hrudky nebo shluky.
- Kořen zázvoru zbavte slupky a na jemném struhadle ho kousek nastrouhejte - pokud jste milovníci zázvoru a jste zvyklí na jeho pikantní chuť (případně máte tak silnou rýmu, že máte otupělé chuťové buňky) dejte klidně větší množství. V opačném případě dejte na dvě porce asi 4 lžičky nastrouhaného zázvoru.
- Zázvor přidejte k chia směsi a opět důkladně promíchejte.
- Takto nachystanou směs nechejte stát v pokojové teplotě do rána a můžete podávat. Pokud počítáte s podáváním až později, můžete uložit do lednice (zpomaluje se tím trochu absorbční proces).
Den poté
Ráno by měla být směs hustá, rosolovitá, bez přebytečné tekutiny. Pokud nějaká tekutina zůstala, můžete buď přimíchat ještě čajovou lžičku chia a nechat je chvíli absorbovat, nebo jednoduše tekutinu slejte pokud máte rádi pudink hustý.
Finální doladění
- Pro servírování volte průhledné sklenice. Jejich dno vyskládejte na kolečka nakrájeným banánem - ten dodá pudinku sladkost a není třeba jej dál doslazovat (ale učitě můžete).
- Odeberte 6 lžič nabobnalých chia semínek a vložte je do mixéru. Přidejte borůvky a rozmixujte dohladka - díky chia nebude směs řídká, ale přibližně stejné konzistence jako chia pudink. Vytvoříte tak další efektní barevnou vrstvu, která se vám nebude propíjet do druhé. Borůvky mohou být čerstvé i mražené, záleží jaké máte zrovna po ruce.
- Na banánovou vrstvu přelijte zázvorový chia pudink.
- Tuto bílou vrstvu překryjte borůvkovou směsí.
- Dál můžete dozdobit ovocem podle vaší fantazie a chuti. Pokud se vám náhodou stane, že nesníte pudink hned, vydrží v lednici až 3 dny.