Hachis parmentier
MartinSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 3661 KJ
- sacharidy
- 64 g
- tuky
- 48 g
- bílkovina
- 41 g
- nasycené mastné kyseliny
- 15 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 7 g
- vláknina
- 4 g
- draslík
- 1,496 g
- cukry
- 1 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 1 g
- vápník
- 580 mg
- fosfor
- 351 mg
- cholesterol
- 142 mg
- hořčík
- 101 mg
- sodík
- 50 mg
- železo
- 6 mg
- zinek
- 2 mg
- mangan
- 1 mg
Ingredience
- 1 kg brambor
- 400 g mletého hovězího masa
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 žloutky
- 200 g sýru Ementál (strouhaný)
- 200 ml bílého vína
- 2 lžíce vinného octa bílého
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 200 ml hovězího vývaru
- 100 ml smetany
- 3 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- muškátový oříšek
- pepř
- sůl
Postup:
- Brambory uvaříme v osolené vodě, přidáme máslo a smetanu a meltičkou ušleháme kaši. Přidáme špetku muškátového oříšku - s ním raději opatrně - a vmícháme do kaše polovinu strouhaného sýru.
- V hnci rozehřejeme olivový olej a vhodíme do něj cibulku, nakrájenou na kostičky - nemusí být příliš na drobno. Opékáme téměř do hněda.
- Přidáme mleté hovězí a společně restujeme, až se nám maso krásně opeče do zlatohněda. Osolíme a opepříme.
- Vmícháme rajčatový protlak, přilijeme vinný ocet a chvilku restujeme, čímž se lehce zmírní kyselost.
- Přidáme bílé víno a necháme odvařit na polovinu (je dobré stále míchat, je tam méně tekutiny, tak abychom to nepřipálili).
- Můžeme přilít horký vývar, zmírnit plamen a pomalu dusit do měkka. Šťávu z něj co nejvíce vydusit, aby nám zůstalo v podstatě jen maso.
- Až je ragů hotové, odstavíme je z ohně, necháme chvilku vychladit a vmícháme do něj zbytek sýru a žloutky.
- Připravíme si pekáček a ragů do něj přemístíme a rovnoměrně rozetřeme na dno pekáčku v silnější vrstvě.
- Na ragů stěrkou rozetřeme bramborovou kaši.
- Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 180°C 35 - 45 minut.
- Když máme zapečeno, necháme chvilku odstát - lépe se to bude krájet a servírovat.
- Můžeme si k tomu ještě připravit nějaký lehký salátek a je to prostě perfektní.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Pečené brokolicové korunky
Klasický sladký rohlík
Krevety s baby špenátem a česnekovou majonézou
Salát s kozím sýrem a grilovanou hruškou
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.