Bramborové knedlíky se škvarkama
MartinSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 3678 KJ
- bílkovina
- 80 g
- sacharidy
- 66 g
- tuky
- 32 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 14 g
- nasycené mastné kyseliny
- 12 g
- vláknina
- 5 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 3 g
- cukry
- 2 g
- lepek
- 1 g
- sůl
- 1 g
- sodík
- 513 mg
- draslík
- 487 mg
- fosfor
- 149 mg
- vápník
- 137 mg
- hořčík
- 70 mg
- cholesterol
- 59 mg
- železo
- 3 mg
- mangan
- 1 mg
- zinek
- 1 mg
Ingredience
- 400 g škvarků
- 200 g hrubé mouky (podle potřeby i víc)
- 50 g krupice
- 6 větších brambor
- 2 lžíce sádla
- 2 větší cibule
- 1 vejce
- Sůl
- Pepř
- 500 g kysaného zelí
- 1 cibule
- 2 polévkové lžíce sádla
- 30 g hladké mouky
- sůl
- kmín
- trocha cukru
- ocet
Kysané zelí
- Jednu cibuli nakrájíme na drobno a na polovině sádla ji osmažíme do zlatova.
- Přidáme škvarky , nasekané na hrubo, osolíme a společně krátkou chvilku orestujeme. Necháme vychladnout.
- Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a vychladlé nastrouháme na jemném struhadle.
- Přidáme vejce, krupici a hrubou mouku - dobře vymícháme a osolíme.
- Z těsta vytvoříme placičky, na které rozdělíme směs škvarků s cibulkou.Pak zabalíme a snažíme se udělat koule.
- Vkládáme do vařící, lehce osolené vody.Až jsou hotové, vyplavou navrch - což může trvat 10 - 15 minut.
- Hotové knedlíky podáváme se zelím a křupavou cibulkou opečenou na sádle.
Kysané zelí:
- Do kastrolu vhodíme trochu kmínu - cca půl kávové lžičky, možná trošku více - a na sucho jej chvilku pražíme, až zavoní.
- Přidáme sádlo a do rozpuštěného sádla na kostičky nakrájenou cibuli. Tu trošku osolíme.
- Opékáme do zlatohněda. Větší čás sádla z kastrolu přes cedník přelijeme do menšího rendlíku a odděláme stranou.
- Do kastrolu se zbytkem sádla a cibulí vložíme zcezené zelí a společně restujeme, za občasného míchání, aby se pepřipálilo - čím déle tíme lépe, minimálně však deset minut. Nepříliš zprudka. Zelí je potřeba opéct jakoby do lehce do zlatova. Zalijeme horkou vodou, jen po hladinu zelí.
- Vaříme téměř do měkka, cca deset minut.
- Mezitím si v rendlíku, kam jsem zcedili sádlo, připravíme jíšku. Nasypeme do něj hladkou mouku a zvolna opečeme do zlatova. Můžeme přidat trochu sádla, aby se jíška dobře prosmažila.
- Zalijeme trochou studené vody a dobře rozšleháme.
- Z uvařeného zelí zcedíme část vody a odděláme stranou.
- Vlijeme do zelí rozšlehanou jíšku, rozmícháme, za stálého míchání přivedeme k varu a necháme ještě aspoň 5 - 6 minut probublávat, až nebudete cítit chuť mouky.
- Hustotu můžeme ovlivnit přidáním vody, kterou jsme vycedili z uvařeného zelí.
- Chuť doladíme solí, cukrem a octem. Nebo i nálevem ze zelí, ovšem pokud jsme ho nevylili.
Je potřeba dochucení věnovat trpělivost a dochucovat tak dlouho, dokud vám nebude opravdu chutnat. Někdo raději sladší a kysané zelí může cukru pobrat docela dost, někdo raději kyselejší. Proto neudávám u těchto docuchovadel přesné váhy, protože přesně to nejde nikdy :)
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Kuřecí závitek se sušenými rajčaty a pršutem
Halušky s brynzou a opečeným špekem
Hovězí na červeném karí
Šunkofleky
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.