Banánovo skořicový zavinutý chléb
PetrusiaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 646 KJ
- sacharidy
- 25 g
- cukry
- 6 g
- tuky
- 3 g
- bílkovina
- 3 g
- vláknina
- 2 g
- lepek
- 1 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 1 g
- nasycené mastné kyseliny
- 1 g
- draslík
- 344 mg
- fosfor
- 100 mg
- hořčík
- 62 mg
- vápník
- 15 mg
- mangan
- 11 mg
- cholesterol
- 8 mg
- železo
- 7 mg
- sodík
- 7 mg
Ingredience
- 50 ml vlažné vody
- 3 lžičky sušeného droždí
- 50 g cukru krupice
- 50 g jogurt řeckého typu
- 2 banány (přezrálé)
- 450 g celozrnné mouky
- 1 lžička soli
- 1 lžička citónové kůry
- 1 lžíce domácího vanilkového extraktu
- 4 lžíce másla
- 2 lžíce skořice
- 50 g třtinového cukru
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce másla
- 0,05 l rumu
Na těsto:
Na náplň:
Na přeliv:
Nástroje
-
forma na chléb (biskupský)
pečící papír
Postup:
- Tento vláčný sladký chléb je kynutý, takže při přípravě těsta je dobré mít všechny suroviny pokojové teploty. V tomto případě to znamená, že byste měli vyndat jogurt z lednice, aby nebyl zcela vychlazený.
- Začněte přípravou řídkého kvásku - droždí v malé misce rozmíchejte se lžičkou cukru a vlažnou vodou (ne horkou, kvasnice by se spálily). Nechejte pár minut odstát, měla by vzniknout pěnová načechraná směs.
- Ve velké míse rozmačkejte vidličkou (nebo rozmixujte) banány doladka a promíchejte je s jogurtem.
- Přidejte cukr krupici, vanilkový extrakt, citrónovou kůru a vzešlý kvásek. Jemně promíchejte.
- Postupně do směsi zamíchávejte prosátou mouku a sůl. Jde to vařečkou, ale můžete použít i robot.
- Jakmile bude směs promíchaná, přesuňte těsto na pomoučený vál a ručně jej zpracovávejte přibližně 8-10 minut, dokud nebude těsto vláčné, elastické a nelepivé. Je možné, že bude potřeba přisypat trochu mouky.
- Takto zpracované těsto zarovnejte do koule a přemístěte zpět do mísy - přikryjte potravinovou fólií, nebo utěrkou a dejte kynout na teplejší místo. Kynutí by mělo trvat alespoň hodinu. Nemějte obavy z přidaného banánu, těsto krásně kyne i takto obohacené. Během kynutí rozpusťte máslo a nechejte ho vychladnout na pokojovou teplotu.
- Skořici v menší misce promíchejte s třtinovým cukrem.
- Po vykynutí těsto opět přemístěte na pomoučený vál. Válečkem vyválejte obdelník tak, aby odpovídal podélně velikosti formy na chléb.
- Těsto potřete rozpušteným máslem a důkladně posypte směsí skořice a cukru. Vynechejte pouze horní okraj těsta (ten vzdálenější od vás) a zlehka ho potřete vodou.
- Zamotejte z těsta válec, nemačkejte, jen zlehka srolujte. Zavinujte od bližší strany těsta směrem od sebe. Tam, kde je okraj těsta potřen vodou, zlehka přimáčkněte, aby se chléb při pečení úplně neotevřel.
- Takto zavinuté těsto přemístěte do připravené formy na chléb. Já ji vykládám pečícím papírem, ale může být jen vymazaná olejem nebo máslem.
- Připravený chlebíček nechejte ještě alespoň půl hodiny kynout na teplém místě.
- Pečte ve vyhřáté troubě na 170°C přibližně půl hodiny, dokud nebude zlatavé barvy. Po tomto čase můžete vyjmout z formy a ještě 10 minut nechat dopéct na plechu pokud máte pocit, že je zespod ještě příliš světlý.
- Při dopékání si v miste rozehřejte máslo s medem (můžete použít mikrovlnku) a poté dolijte rumem.
- Touto báječně voňavou směsí potřete několikrát chlebík ihned po vytažení z trouby. Během chládnutí můžete ještě několikrát potírání opakovat, směs se bude vsakovat a chlebík získá krásně lesklou kůrku nepřekonatelné chuti.
- Když jej rozříznete, uvidíte tu krásnou spirálu vzniklou zavinutím.
- Chlebík chutná skvěle čerstvý, ale po pár dnech jej můžete klidně opéct v toustovači a podávat pomazaný máslem.
-
Běžně jej servírujte na mnoho způsobů - skvělý je jen tak samotný, můžete ho ale potřít máslem a marmeládou, oříškovou pomazánkou, nebo jej zasypat ovovcem.
- Pokud víte, že jej v nejbližší době nesníte celý, nakrájejte jej na plátky a zamrazte. Jednotlivé plátky proložte pečícím papírem a vložte jej do sáčku. Chlebíky tak půjdou jednoduše oddělit a můžete si tak na něm pochutnat prakticky kdykoliv!
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.