Telecí dušené na hrubozrné hořčici
MartinSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 4204 KJ
- sacharidy
- 119 g
- bílkovina
- 50 g
- tuky
- 34 g
- nasycené mastné kyseliny
- 10 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 7 g
- cukry
- 7 g
- vláknina
- 4 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 3 g
- lepek
- 1 g
- sůl
- 1 g
- fosfor
- 494 mg
- draslík
- 471 mg
- cholesterol
- 319 mg
- sodík
- 273 mg
- vápník
- 136 mg
- hořčík
- 93 mg
- železo
- 9 mg
- zinek
- 3 mg
- mangan
- 1 mg
Ingredience
- 600g telecí krk
- 3 lžíce hrubozrné dijonské hořčice
- 200ml bílé víno
- 1 lžíce medu
- 2 cibule
- 800ml hovězí vývar
- 2 lžíce másla
- lžíce oleje
- 1/2 lžíce hladké mouky
- 500 g hladké mouky
- 5 vajec
- 100 ml mléka
- 50 g másla
- sůl
špecle:
Postup:
- Maso nakrájíme na kostky, cca 3 - 4 na porci. Osolíme, opepříme a necháme chvíli odležet.
- Na oleji s kouskem, asi tak jednou třetinou másla v kastrolu opečeme cibuli do zlatova.
- Přidáme maso, které opečeme do hněda.
- Dále vložíme hořčici, kterou zarestujeme s masem asi dvě až tři minutky, aby se zmírnila kyselost.
- Podlijeme bílým vínem, necháme chvíli odvařit a přidáme polovinu horkého vývaru.
- Přivedeme k varu, zmírníme plamen a zvolna vaříme do měkka. Měkké maso z omáčky vytáhneme.
- Z další jedné třetiny másla a hladké mouky připravíme jíšku, kterou rozmícháme ve zbytku chladného vývaru a vlijeme do omáčky.
- Přivedeme k varu a nejméně 5 - 8 minut necháme probublávat.
- Dochutíme solí a čersvtě mletým pepřem. zjemníme zbytkem másla.
- Maso vrátíme zpět do omáčky a můžeme servírovat.
- Jako přílohu uvádím špecle, ovšem docela dobře vám poslouží různé těstoviny, ale i brambory či rýže.
- Špecle:
- Z mouky, mléka, vajec a špetky soli si vypracujeme hladké těsto.
- Dáme vařit osolenou vodu.
- Až voda vaří, vlijeme do ní přes sítkou připravené těsto - roztíráme je stěrkou.
- Opatrně promícháme a až špecle vyplavou - jsou hotové.
- Zcedíme je a promastíme máslem.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Kuřecí steak s cherry rajčátky a pečenými bramborami
Telecí blanquette
Špagety all Arrabiatta
Veganský banánový chlebíček (Banana bread)
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.