Telecí blanquette
MartinSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 2569 KJ
- bílkovina
- 40 g
- tuky
- 35 g
- sacharidy
- 32 g
- nasycené mastné kyseliny
- 14 g
- cukry
- 5 g
- vláknina
- 3 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 3 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 2 g
- lepek
- 1 g
- draslík
- 392 mg
- fosfor
- 126 mg
- vápník
- 81 mg
- hořčík
- 41 mg
- cholesterol
- 30 mg
- sodík
- 30 mg
- zinek
- 4 mg
- železo
- 3 mg
- měď
- 1 mg
- mangan
- 1 mg
Ingredience
- 600 g telecí kýty
- 200 g žampiónů
- 600 ml kuřecího vývaru
- 150 ml smetany
- 3 mrkve
- 6 malých cibulí
- 50 g hladké mouky
- 50 g máslo
- olej
- snítka tymiánu
- sůl
- pepř
- 3 bobkové listy
- 3 kuličky nového koření
- citron
Postup:
- Telecí maso nakrájíme na kostky - cca 4 na porci.
- Blanšírujeme. Tj - zalijeme vroucí vodou a asi 2 - 3 minuty krátce povaříme, přendáme maso do nádoby s vodou studenou. Maso opláchneme a osušíme. Děláme to proto, aby byla omáčka čistá, bez sražených bílkovin, které by ji zakalily.
- Cibulky překrájíme na čtvrtky, mrkev na kolečka. V kastrolu rozehřejeme kousek - asi třetinu - másla s trochou oleje a polovinu cibule a mrkve zlehka opečeme. Zbytek zeleniny použijeme později.
- K opečené zelenině přidáme maso.
- Ihned zalijeme horkým vývarem. Jen tolik, aby byla hladina vývaru současně s masem.
- Přidáme koření s částí tymiánu - ideálně do kousku gázy nebo do drátěného košíku na koření, ať ho nemusíme lovit a zvolna vaříme asi tak hodinu - do měkka.
- Ve vedlejším kastrolu zatím rozehřejeme další třetinu másla a opečeme na něm zbytek zeleniny - nepříliš zprudka.
- Přidáme žampiony a chvilku společně podusíme.
- K žampionům přihodíme snítku tymiánu.
- Měkké maso vybereme z omáčky a omáčku necháme redukovat na požadovanou chuť - čím déle, tím je omáčky méně, ale má silnější chuť.
- Ze zbytku másla připravíme světlou jíšku, kterou rozšleháme ve trošce studené vody nebo vývaru a vlijeme do omáčky.
- Rozmícháme, přivedeme k varu a necháme 10 minut zvolna probublávat. Vlijeme smetanu a hotovou omáčku přelijeme do kastrolu, ve kterém jsme opekli zeleninu se žampiony (pokud houby pustily moc šťávy, tak ji raději slijeme, aby nám zbytečně nenaředila omáčku.)
- Hotovou omáčku dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem (použil jsem bílý) a citronovou šťávou.
- Podávat můžeme například s rýží, ovšem já jsem dal přednost domácím špekovým knedlíkům.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Lívance s jablky a zakysaným krémem
Boloňské ragů
Kuřecí soté s hlívou ústřičnou
Falešná dršťková z hlívy ústřičné
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.