Klasický sladký rohlík
PetrusiaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 1183 KJ
- sacharidy
- 43 g
- tuky
- 8 g
- bílkovina
- 7 g
- cukry
- 6 g
- nasycené mastné kyseliny
- 3 g
- vláknina
- 2 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 2 g
- lepek
- 1 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 1 g
- fosfor
- 456 mg
- draslík
- 318 mg
- hořčík
- 189 mg
- vápník
- 125 mg
- cholesterol
- 40 mg
- sodík
- 16 mg
- železo
- 5 mg
- měď
- 1 mg
- mangan
- 1 mg
- zinek
- 1 mg
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 50 g cukru krupice
- 7 g sušeného droždí
- 200 ml plnotučného mléka
- 50 g másla (změklého)
- 1 vejce
- 2 špetky soli
- 1 žloutek
- 2 lžíce máku (na posypání)
- 2 lžíce sezamového semínka (na posypání)
Postup:
- Před přípravou těsta se ujistěte, že jsou všechny suroviny pokojové teploty - s předstihem si vyndejte z lednice máslo, mléko i vejce.
- Připravte si velkou mísu na sypké suroviny.
- Prosijte mouku, cukr, sušené droždí a sůl. Promíchejte.
- Máslo nakrájejte na malé kousky a vmíchejte do suchých surovin. Prsty začněte hníst, jako byste připravovali drobenku. Rozmělněte máslo tak, aby nebyly žádné velké kousky.
- V takto připravené směsi udělejte důlek, přidejte vejce a vlažné mléko.
- Začněte vypracovávat těsto - lze ho zpracovat vařečkou, pokud nemáte robot. Těsto by mělo být elastické a vláčné, nelepivé. Pokud je potřeba přisypte trochu mouky, nebo naopak mléka. Každá mouka jinak saje.
- Takto připravené těsto nechejte kynout v pokojové teplotě, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Bude to trvat asi hodinu.
- Vykynuté těsto přemístěte na pomoučenou plochu a zlehka ho propracujte do válce.
- Ten rozdělte na 10 stejných dílků. Z nich vypracujte koule.
- Z připravených koulí vyválejte trojúhelníky. Ty zarolujte do válečku, který na obou koncích zlehka zahnete - a vznikne vám tvar rohlíčku.
- Rohlíčky sázejte na pečícím papírem vyložený plech.
- Zakryjte utěrkou nebo potravinářkou fólií a nechejte ještě alespoň hodinu kynout.
- Vykynuté rohlíčky potřete vyšlehaným žloutkem a posypejte podle chuti - mákem nebo sezamovým semínkem.
- Pečte v troubě na 210°C cca 12-14 minut dozlatova.
- Rohlíčky se snažte nechat vystydnout na mřížce. Je to obtížné, protože jsou opravdu lákavé.
- Podávejte je samotné, namazané máslem nebo domácí marmeládou. Skvělé budou za každých okolností.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.