Bryndzové noky s medvědím česnekem
PetrusiaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 3629 KJ
- sacharidy
- 104 g
- tuky
- 37 g
- bílkovina
- 29 g
- nasycené mastné kyseliny
- 15 g
- vláknina
- 7 g
- sůl
- 2 g
- lepek
- 1 g
- draslík
- 945 mg
- vápník
- 533 mg
- sodík
- 256 mg
- fosfor
- 247 mg
- cholesterol
- 128 mg
- hořčík
- 97 mg
- železo
- 5 mg
- zinek
- 1 mg
- mangan
- 1 mg
Ingredience
- 350 g brambor
- 150 hrubé mouky
- 1 vejce
- 100 g termizované bryndzy
- 50 g anglické slaniny
- 1 cuketa
- 200 ml smetany na vaření
- 15 listů medvědího česneku
- sůl
- pepř
Postup:
- Pro přípravu domácích nočků si vybereme moučné brambory (typ C) přibližně stejné velikosti.
- Vaříme ve slupce do změknutí, cca 20 minut.
- Ještě teplé brambory oloupeme a nastouháme na jemném struhadle.
- Ve větší míse do teplých brambor přidáme dvě špetky soli, promícháme a vytvoříme důlek. Do důlku vyklepneme žloutek a přidáme mouku.
- Směs zapracujeme v hladké bramborové těsto. Z něj odebíráme čajovou lžičkou kousky a tvoříme kuličky.
- Vaříme v dostatečném množství osolené vody do doby, než bramborové nočky vyplavou na povrch. (3-4 minuty)
- Takto připravené nočky můžeme ihned servírovat a nebo (stejně jako já) mít stále připravené v mrazáku pro rychlé užití.
- Omáčku připravíme tak, že v misce ručně rozdrobíme bryndzu a zalijeme ji trochou smetany. Důkladně promícháme a poté přilijeme zbytek smetany. Zamícháme (je dobré mít takto brynzu rozmíchanou předem, ne až v pánvi - omáčka pak nebude hrudkovitá).
- Cuketu omyjeme a nakrájíme ji nadrobno, stejně tak anglickou slaninu.
- Medvědí česnek omyjeme a nasekáme nadrobno.
- V hlubší pánvi nasucho restujeme slaninu, jakmile je mírně vypečená, přidáme cuketu a zlehka restujeme další minutu.
- Do takto připraveného základu vsypeme noky a opékáme dalších pár minut, aby se směs společně prohřála a provoněla.
- Noky nyní přelijeme brynzovou smetanou a přivedeme k mírnému varu.
- Na závěr přidáme nasekaný medvědí česnek a podle chuti opepříme.
-
Takto připravené noky ihned podáváme, budou krásně obalené smetanovobryndzovou omáčkou a provoněné jarním česnekem. Dobrou chuť!
- Pokud chcete pohostit vegetariány, jednoduše vynechejte při přípravě anglickou slaninu a vznikne vám skvělé syté bezmasé jídlo.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Kokosové čokohrudky (bezlepkové)
Kalamáry s rajčatovou omáčkou s kapary
Kuřecí prsa s pepřovou omáčkou a pečenými bramborami
Fregola sarda se sušeným rajčaty
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.