Kalamáry s rajčatovou omáčkou s kapary
MartinSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 899 KJ
- bílkovina
- 22 g
- sacharidy
- 9 g
- tuky
- 8 g
- cukry
- 4 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 2 g
- nasycené mastné kyseliny
- 2 g
- vláknina
- 1 g
- sůl
- 1 g
- draslík
- 273 mg
- fosfor
- 98 mg
- vápník
- 73 mg
- hořčík
- 35 mg
- cholesterol
- 12 mg
- sodík
- 6 mg
- železo
- 2 mg
Ingredience
- 600 g kalamárů čerstvých
- 200 g cherry rajčátek
- 400 g rajčat z konzervy
- 50 g kaparů
- snítka rozmarýnu
- 2 šalotky
- 2 stroužky česneku
- 1 dcl bílé víno
- olivový olej
- 20 g másla
- sůl
- pepř
Příprava kalamárů
- Nejdříve očistíme kalamáry. Hlavy s chapadly kroutivým pohybem oddělíme od těla - jemně táhneme.
- Vytáhneme i s vnitřnostmi a průsvitnou kostí.
- Těsně nad chapadly jsou oči a ty odřízneme.
- Když zatlačíme na hlavu směrem doprostřed chapadel, vytlačíme zobák.
- Kůži z těla snadno stáhneme.
- Tělo obrátíme naruby - navlečeme třeba na palec, nebo když jsou větší tak třeba na vařečku a pod tekoucí vodou odstraníme všechny nečistoty.
- Tělo překrájíme na větší kousky - můžeme naříznout ve tvaru kosočtverce. Chapadla překrojíme uprostřed na polovinu.
Příprava pokrmu
- Na pánvi rozpálíme olivový olej a osolené a opepřené kalamáry na něm zprudka, ale velmi krátce opečeme - cca půl minuty - ne úplně na hotovo.
- Přendáme z pánve na talíř, přiklopíme druhým talířem.
- Na pánev přidáme máslo, ještě pár kapek olivového oleje a rozmáčknuté stroužky česneku.
- Opékáme česnek téměř do zlatova.
- Přihodíme nadrobno nasekanou šalotku a kapary a opečeme do sklovata.
- Následují překrájená cherry rajčata - překrájená napůl a opět chvíli opékáme.
- Zalijeme bílýmn vínem a necháme odvařit.
- Dále vlijeme drcená rajčata, hodíme snítku rozmarýnu, přisolíme, opepříme a krátce povaříme - kyselost rajčat můžeme ovlivnit přidáním malé lžičky cukru, záleží na tom, jak kvalitní rajčata máte.
- Na závěr vrátíme zpět kalamáry a minutu je necháme povařit v omáčce.
Podávat můžeme s polentou nebo rozpečeným bílým pečivem či rýží.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.