Poctivý rebarborový koláč s jahodami
PetrusiaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 4478 KJ
- sacharidy
- 204 g
- bílkovina
- 28 g
- tuky
- 11 g
- cukry
- 10 g
- nasycené mastné kyseliny
- 4 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 2 g
- vláknina
- 1 g
- lepek
- 1 g
- draslík
- 118 mg
- fosfor
- 57 mg
- vápník
- 56 mg
- cholesterol
- 36 mg
- sodík
- 11 mg
- hořčík
- 9 mg
Ingredience
- 1/2 kg polohrubé celozrnné mouky
- 70 g másla
- 2 žloutky
- 250 ml mléka
- lžíce citrónové kůry
- špetka soli
- 1/2 kostky droždí
- 70 g cukru krupice
- 600 g rebarbory
- 150 g jahod
- 250 g polotučného tvarohu
- 70 ml kysané smetany
- 2 balení vanilkového cukru
- 100 g polohrubé mouky
- 50 g jemných ovesných vloček
- 100g másla
- 70 g cukru krystal
- špetka muškátového oříšku
Na těsto:
Na náplň:
Na posypku:
Postup:
- Přípravu koláče začneme vytvořením řídkého kvásku - droždí si rozdrobíme v misce, přidáme lžičku cukru a mícháme dokud nevznikne jemná kašička. Přidáme vlažné mléko, lžíci mouky a důkladně promícháme. Necháme přikrytý vzejít cca 10 minut.
- Ve velké míse smícháme prosátou mouku se solí a citronovou kůrou.
- V menší míse vyšleháme žloutky s cukrem a roztopeným zchládlým máslem.
- Ve velké míse v mouce uděláme důlek a přilijeme žloutkovou směs a vzešlý kvásek.
- Vařečkou zpracováváme těsto, hněteme do doby, než bude vláčné a důkladně promísené. Jde to dobře ručně, proces zabere pár minut. Finální hnětení můžete provést na válu, nebo jen v ruce, jak se vám bude líbit.
- Takto připravené těsto přikryjte utěrkou a nechejte kynout na teplejším místě cca. 30 minut.
- V mezičase si připravte ostatní suroviny: rebarboře oloupejte svrchní tužší vrstvu a nakrájejte na malé kousky.
- Jahody očistěte, zbavte zelených stopek a nakrájejte na plátky.
- V misce promíchejte vanilkový cukr s tvarohem a kysanou smetanou.
- Na drobenku promíchejte mouku s cukrem a vločkami a zasypejte je najemno nakrájemným máslem. Rukou promíchávejte a žmoulejte, dokud drobenka nebude mít požadovanou konzistenci. V mezičase přistrouhejte i trochu muškátového oříšku, zvýrazníte tím chuť posypky.
- Na větší plech rozprostřete pečící papír (nebo jej vymažte máslem a vysypte moukou). Vykynuté těsto rukou rozprostřete po celé ploše plechu, po krajích můžete, ale nemusíte, nechat zvýšené okraje.
- Na těsto vylijte tvarohovou směs a rovoměrně ji rozmazejte.
- Na tvaroh sypte rebarboru a jahody tak, abych jich bylo všude stejné množství.
- Koláč zakončete posypáním drobenky.
- Takto připravený koláč vložte do vyhřáté trouby a pečte na 175°C dozlatova - bude to trvat asi 15-20 minut.
- Po upečení jej nechejte vychladnout na mřížce a studený jej podávejte třeba s kopečkem kysané smetany nebo ušlehané šlehačky. Dobrou chuť!
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Kysané zelí
Noky z červené řepy s kozím sýrem a vlašskými ořechy
Mexická červená rýže
Jarní kuřátko na víně
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.