Koprová omáčka

Martin
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 10 minut
Vaření: 25 minut
Příprava koprové omáčky, následně možno doplnit klasicky vejcem nebo hovězím masem

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
2712 KJ
tuky
54 g
nasycené mastné kyseliny
33 g
sacharidy
32 g
mononenasycené mastné kyseliny
10 g
bílkovina
6 g
cukry
2 g
lepek
1 g
polynenasycené mastné kyseliny
1 g
trans mastné kyseliny
1 g
cholesterol
90 mg
draslík
37 mg
fosfor
33 mg
hořčík
10 mg
vápník
10 mg
sodík
6 mg

Ingredience

  • 1 svazek čerstvého kopru
  • 0,5 l hovězího vývaru
  • 200 ml smetany (ke šlehání)
  • 200 g zakysané smetany
  • 150g másla
  • 100 g hladké mouky
  • trochu cukru
  • ocet
  • sůl
  • mletý bílý pepř

Postup:

  1. V kastrolu rozpustíme 2/3 másla a nasypeme do něj hladkou mouku - připravíme světlou jíšku.
  2. Zalijeme chladným vývarem, ve kterém můžeme dopředu vyvařit i stonky z kopru, a dobře rozšleháme.
  3. Přivedeme k varu a necháme 10-15 minut probublávat, až nebude cítit chuť mouky.
  4. Přidáme dle chuti cukr, ocet, sůl a pepř.
  5. Až je omáčka provařená, vlijme sladkou i zakysanou smetanu a už nevaříme.
  6. Na závěr nasypeme nasekaný kopr (až nakonec aby nezčernal), zbytek másla na zjemnění a můžeme podávat.
  7. S bramborem, vařeným vejcem nebo třeba knedlíkem a vařeným hovězím masem z vývaru.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.