Tahini cookies
PetrusiaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 349 KJ
- tuky
- 5 g
- sacharidy
- 4 g
- bílkovina
- 2 g
- cukry
- 2 g
- nasycené mastné kyseliny
- 1 g
- fosfor
- 85 mg
- draslík
- 58 mg
- hořčík
- 43 mg
- vápník
- 30 mg
- železo
- 1 mg
Ingredience
- 2 lžíce mletého lněného semínka
- 3 lžíce vody
- 1/2 hrnku tahini pasty
- 1/4 hrnku kokosového oleje
- 1/2 hrnku javorového sirupu
- 3 lžíce kokosového cukru (nebo jiného sladidla)
- 2 lžíce domácího vanilkového extraktu
- 1 hrnek mandlové mouky
- 1/4 hrnku nepraženého kakaa
- 1/2 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
- 1/2 lžičky mořské soli
- 2 lžíce sezamových semínek
- Jestliže chcete dodržet veganskou verzi těchto sušenek, připravte si nejprve "vajíčko" z lněných semínek - jednoduše rozmíchejte v misce 2 lžíce namletého lněného semínka se třemi lžícemi vody a dobře promíchejte - vznikne vám mazlavá směs, která výborně nahradí živočišné vejce. Nechejte odstát, postačí 2 minuty.
- Pro přípravu těsta použijte velkou mísu, ve které vyšlehejte tahini pastu, kokosový olej, javorový sirup, lněné "vajíčko" a vanilkový extrakt.
- V druhé míse promíchejte sypké suroviny - mandlovou mouku, kakao, prášek do pečiva a kokosový cukr.
- Postupně vmíchávejte sypkou směs do tekuté a důkladně promíchejte.
- Vznikne vám hutné, lepkavé těsto, které nechejte uležet v lednici alespoň hodinu - bude se vám s ním lépe pracovat.
- V mezičase si smíchejte v malé misce sůl se sezamovým semínkem.
- Troubu předehřejte na 160°C.
- Z těsta za pomoci čajové lžičky oddělte část a v ruce tvarujte kuličku. Lžíci si můžete namáčet do misky se studenou vodou, těsto se pak bude méně lepit.
- Kuličky obalujte v připravené směsi soli a sezamových semínek.
- Skládejte je na plech vyložený pečícím papírem s alespoň 3 centimetrovými rozestupy (podle velikosti kuliček).
- Kuličky zlehka přmáčkněte k plechu vidličkou, aby se vytvořily placičky.
- Takto připravené cookies pečte v troubě 8-10 minut. Sušenky hlídejte, měly by být uvnitř vláčné, ne tvrdé. I z tohoto důvody nedoporučuji používat režim horkovzduch.
- Po upečení nechejte vychladnout na mřížce a následně skladujte v uzavíratelné nádobě, aby neztvrdly.
Tyto skvělé sušenky - jak lze poznat z ingrediencí - jsou veganské, bezlepkové a také bezlaktózové. Ocení je tak nejeden alergik. Zároveň jsou plné energie i prospěšných látek. Tahini pasta v kombinaci s mandlemí z nich tvoří voňavou ódu na oříšky!
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Bramborový gratin
Těstoviny s kuřecím masem, rajčátky a listovým špenátem
Penne Putanesca
Špagety s rajčaty a kuřecím masem
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.