Pečené vepřové s glazovanými cibulkami
MartinSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 3548 KJ
- sacharidy
- 69 g
- bílkovina
- 45 g
- tuky
- 42 g
- cukry
- 21 g
- nasycené mastné kyseliny
- 18 g
- vláknina
- 6 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 4 g
- sůl
- 2 g
- draslík
- 1,499 g
- lepek
- 1 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 1 g
- fosfor
- 271 mg
- vápník
- 179 mg
- cholesterol
- 128 mg
- hořčík
- 108 mg
- sodík
- 100 mg
- železo
- 6 mg
- mangan
- 1 mg
- zinek
- 1 mg
Ingredience
- 600g brambory
- 400g mrkev
- 100ml smetana
- 50g máslo
- sůl
- 800 g vepřové krkovice ( nebo plece )
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- kmín
- 1 polévková lžíce sádla
- 1/2 polévkové lžíce hladké mouky
- 400 g nakládaných cibulek
- 50 g hnědého cukru
- 50 ml balsamikového octa
- tymián
- sůl
Pečené vepřové
Glazované cibulky
Postup:
-
- Bramborová kaše s karotkou:
- Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě do měkka.. Mrkev oloupeme a překrájíme na silnější kolečka.
- Mrkev uvaříme s trochou másla v menším množství osolené vody taky do měkka.
- Vodu z mrkve zcedíme, přidáme polovinu másla apolovinu smetany a tyčovým mixerem rozmixujeme do hladka.
- Do zcezených brambor dáme zbylou polovinu másla a smetany a ručě, metličkou ušleháme.
- Vmícháme rozmixovanou mrkev a dochutíme solí.
- Hustotu pyré můžeme redukovat přidáním smetany.
Pečené vepřové:
- Vepřové maso - v tomto receptu je použita plec, ovšem můžeme péci i z boku či krkovice - nakrájíme na větší kostky, cca 2 na porci.
- Osolíme, opepříme, okmínujeme, přidáme nasekaný česnek a na proužky nakrájenou cibuli. Promícháme a necháme odležet, ideálně přes noc v lednici, ale alespoň 1 hodinu.
- Maso přendáme se vším, v čem bylo naloženo na pekáček, před tím, než dáme maso do trouby, necháme ho půl hodinky při pokojové teplotě.
- Přidáme lžíci sádla a dáme péci - 160 °C 40 minut pod pokličkou.
- Pokličku odstraníme. Maso otočíme, zvedneme teplotu v troubě na 180 °C a pečeme dalších deset minut. Zase obrátíme a pečeme dalších deset minut. Občas přelijeme výpekem a tento postup opakujeme, dokud maso není měkké a upečené do zlatova. Poklička nám pomohla, aby maso dříve změklo a nevysušilo se a pečení bez pokličky při vyšší teplotě dodá masu barvu a kůrčičku.
- Až je maso měkké, odděláme ho stranou a udržujeme v teple - přikryté.
- Výpek z pekáčku stěrkou přemístíme do kastrolku, případně, což je asi lepší verze - přemístíme pekáček na sporák na střední oheň, šťávu vydusíme až zůstane jen sádlo, nasypeme trochu hladké mouky, dobře zarestujeme do hněda.
- Zalijeme trochou studené vody, raději méně a postupně přidávat jak to houstne. Za stálého míchání přivedem k varu, ochutnáme, popřípadě dosolíme. Pár minut provaříme a máme parádní šťávičku s chutí pečeného masa. Lze to samozřejmě i bez mouky, jen přidáním vody a odglazováním, čili odvařením napečenin.
Glazované cibulky:
- V kastrolu svaříme cukr s pár kapkami vody, balsamikovým octem, snítkou tymiánu a špetkou soli. Směs vaříme až do konzistence sirupu.
- Přidáme cibulky bez nálevu a společně pomalu povaříme cca 15 - 20 minut.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Losos s listovým špenátem a pečenými bramborami
Tafelspitz
Celozrnné ořechové wafle
Nejrychlejší šátečky z listového těsta
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.