Vepřové plíčky na smetaně
MartinSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 2577 KJ
- tuky
- 43 g
- bílkovina
- 29 g
- sacharidy
- 28 g
- nasycené mastné kyseliny
- 15 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 8 g
- cukry
- 8 g
- vláknina
- 2 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 2 g
- lepek
- 1 g
- draslík
- 445 mg
- fosfor
- 373 mg
- vápník
- 356 mg
- cholesterol
- 253 mg
- sodík
- 173 mg
- hořčík
- 161 mg
- železo
- 18 mg
- zinek
- 6 mg
- mangan
- 4 mg
- měď
- 2 mg
Ingredience
- 300 g vepřové plíce
- 300 g vepřový jazyk
- 300 g vepřové srdce
- 600ml hovězího vývaru
- 100 g uzeného boku
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 1/2 celeru
- 2 cibule
- 100ml sladké smetany
- 200 ml zakysané smetany
- 5 kuliček nového koření
- 10 kuliček celého pepře
- 4 bobkové listy
- 1 citrón
- 2 lžíce cukru ( krystalu )
- 4 lžíce hladké mouky
- sůl
- pepř
- 2 lžíce sádla
- 4 lžíce másla
Postup:
- Do kastrolu dáme polovinu kořenové zeleniny s jednou cibulí - zeleninu nemusíme loupat, stačí ji velmi pečlivě umýt. Na cibuli můžeme nechat vrchní hnědou slupku a jen odkrojíme kořínek. Přidáme divoké koření, sůl, vodu a dáme vařit.
- Jakmile voda vaří, přidáme opláchnuté vnitřnosti a vaříme do měkka.
- Mezitím než se vnitřnosti uvaří, připravíme si omáčku.
- Zbylou zeleninu oloupeme, nakrájíme na kostky a na polovině másla se sádlem opečeme do zlatova. Začneme mrkví, petrželí a celerem. Teprve po chvilce přidáme cibuli.
- Společně zvolna opékáme do zlatova.
- Přisypeme do základu hladkou mouku a připravíme světlou jíšku.
- Tu zalijeme chladným vývarem, rozmícháme a necháme provařit.
- Omáčku dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem, cukrem a šťávou z citronu.
- Přidáme do ní i část přecezeného vývaru z vnitřností - stačí jen trochu, bývá poměrně chuťově výrazný (obvzlášť vaříme - li vše v jednom hrnci i s plícemi. Pokud bychom plíce vařili zvlášť, nebudeme potřebovat tolik hovězího vývaru, protože můžeme použít více vývaru ze srdcí a jazyka)). Záleží tedy jen na nás jak chceme, aby omáčka chutnala.
- Úplně na závěr vmícháme do omáčky zakysanou smetanu, ale s tou už omáčku nevaříme - mohla by se srazit. A zbytek másla na zjemnění
- Uvařené plíce ručně rozebereme na kousky - odstraníme průdušnice a nakrájíme na tenké plátky. Jazyk můžeme oloupat a i se srdcem nakrájet stejně jak plíce..
- Nakrájené vnitřnosti vložíme do hotové omáčky a společně krátce prohřejeme.
- Podáváme s karlovarským nebo houskovým knedlíkem.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Tvarohové knedlíky s jahodami
Nilský okoun s ratatouille a pečenými bramborami
Poctivý rebarborový koláč s jahodami
Houbové lasagne
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.