BOEUF BOURGUIGNON - Hovězi maso po burgundsku

Brandyskakuchticka
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 20 minut
Vaření: 60 minut
Maličko složitější, ale výsledek je vynikající

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
3367 KJ
tuky
48 g
sacharidy
38 g
bílkovina
38 g
mononenasycené mastné kyseliny
10 g
cukry
5 g
nasycené mastné kyseliny
4 g
vláknina
2 g
polynenasycené mastné kyseliny
1 g
sůl
1 g
draslík
935 mg
fosfor
375 mg
sodík
314 mg
vápník
309 mg
hořčík
147 mg
cholesterol
44 mg
železo
10 mg
zinek
6 mg
mangan
3 mg
měď
1 mg

Ingredience

  • 1 pórek
  • 1 bobkový list
  • 2 snítky tymiánu
  • 2 stonky petržele
  • 150 g žampiónů
  • 750 ml vody
  • šťáva z jednoho citrónu
  • 600 g hovězího masa ( plecko )
  • 130 g slaniny
  • 100 g mrkve
  • 90 g šalotky
  • 50 ml olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička pepře
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 400 ml červeného vína ( burgunské )
  • 4 stroužky česneku
  • 1 l hovězího vývaru
  • 20 g másla
  • 80 g cibulek ( perlové )
  • 1 lžíce cukr

Postup:

  1. Z pórku odkrojíme zelenou část listu o délce cca 10 cm, umyjeme a do listu zabalíme bobkový list, tymián a stonky petržele – převážeme kuchyňským provázkem.
  2. Maso nakrájíme na kostky cca 5cm.
  3. Slaninu (100g) a mrkev nakrájíme na 0,5cm kostičky.
  4. Šalotku nakrájíme nahrubo.
  5. Rozpálíme hrnec a necháme v něm opéct slaninu až pustí tuk, přilijeme olej, přidáme maso, které orestujeme ze všech stran dozlatova, osolíme a opepříme. Přidáme mrkev, po 5ti min. šalotku, přidáme rajčatový protlak a zarestujeme. Ztlumíme plotýnku pod polovinu, zaprášíme hladkou moukou.
  6. Zalijeme vínem a odvaříme zhruba na polovinu, pak přidáme svazek s kořením + rozmáčknutý česnek, zalijeme vývarem, přiklopíme pokličkou a dáme péct do trouby na 50 min při 160 stupních doměkka.
  7. Mezitím očistíme žampióny, pokud jsou hlavičky velké, tak přepůlíme, namočíme do vody zakápnuté citrónem.
  8. Jakmile je maso hotové, vrátíme ho zpátky na plotnu a šťávu vyvaříme zhruba na polovinu (do konzistence omáčky).
  9. Potom maso vyndáme a omáčku přecedíme, zeleninu lehce propasírujeme.
  10. Na 10g másla orestujeme žampióny, jakmile začnou zlátnou, přilijeme 70 ml vody ve které byly namočené a vaříme cca 5 min.
  11. V další pánvičce rozpálíme zbytek másla, přidáme cibulky a zasypeme cukrem a za zhruba 5 min budou zkaramelizované.
  12. Zbylou slaninu nakrájíme na 0,5cm proužky a na suché pánvi orestujeme dozlatova.
  13. Do omáčky přendáme maso, přidáme cibulky a žampióny.
  14. Na talíři podáváme s rýží nebo bramborami, zdobíme opečenou slaninou.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.