BOEUF BOURGUIGNON - Hovězi maso po burgundsku
BrandyskakuchtickaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 3367 KJ
- tuky
- 48 g
- sacharidy
- 38 g
- bílkovina
- 38 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 10 g
- cukry
- 5 g
- nasycené mastné kyseliny
- 4 g
- vláknina
- 2 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 1 g
- sůl
- 1 g
- draslík
- 935 mg
- fosfor
- 375 mg
- sodík
- 314 mg
- vápník
- 309 mg
- hořčík
- 147 mg
- cholesterol
- 44 mg
- železo
- 10 mg
- zinek
- 6 mg
- mangan
- 3 mg
- měď
- 1 mg
Ingredience
- 1 pórek
- 1 bobkový list
- 2 snítky tymiánu
- 2 stonky petržele
- 150 g žampiónů
- 750 ml vody
- šťáva z jednoho citrónu
- 600 g hovězího masa ( plecko )
- 130 g slaniny
- 100 g mrkve
- 90 g šalotky
- 50 ml olivového oleje
- 1 lžička soli
- 1 lžička pepře
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 400 ml červeného vína ( burgunské )
- 4 stroužky česneku
- 1 l hovězího vývaru
- 20 g másla
- 80 g cibulek ( perlové )
- 1 lžíce cukr
Postup:
- Z pórku odkrojíme zelenou část listu o délce cca 10 cm, umyjeme a do listu zabalíme bobkový list, tymián a stonky petržele – převážeme kuchyňským provázkem.
- Maso nakrájíme na kostky cca 5cm.
- Slaninu (100g) a mrkev nakrájíme na 0,5cm kostičky.
- Šalotku nakrájíme nahrubo.
- Rozpálíme hrnec a necháme v něm opéct slaninu až pustí tuk, přilijeme olej, přidáme maso, které orestujeme ze všech stran dozlatova, osolíme a opepříme. Přidáme mrkev, po 5ti min. šalotku, přidáme rajčatový protlak a zarestujeme. Ztlumíme plotýnku pod polovinu, zaprášíme hladkou moukou.
- Zalijeme vínem a odvaříme zhruba na polovinu, pak přidáme svazek s kořením + rozmáčknutý česnek, zalijeme vývarem, přiklopíme pokličkou a dáme péct do trouby na 50 min při 160 stupních doměkka.
- Mezitím očistíme žampióny, pokud jsou hlavičky velké, tak přepůlíme, namočíme do vody zakápnuté citrónem.
- Jakmile je maso hotové, vrátíme ho zpátky na plotnu a šťávu vyvaříme zhruba na polovinu (do konzistence omáčky).
- Potom maso vyndáme a omáčku přecedíme, zeleninu lehce propasírujeme.
- Na 10g másla orestujeme žampióny, jakmile začnou zlátnou, přilijeme 70 ml vody ve které byly namočené a vaříme cca 5 min.
- V další pánvičce rozpálíme zbytek másla, přidáme cibulky a zasypeme cukrem a za zhruba 5 min budou zkaramelizované.
- Zbylou slaninu nakrájíme na 0,5cm proužky a na suché pánvi orestujeme dozlatova.
- Do omáčky přendáme maso, přidáme cibulky a žampióny.
- Na talíři podáváme s rýží nebo bramborami, zdobíme opečenou slaninou.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Puding z tapioky
Bramborové šišky s mákem
Medovohořčičné kuřecí paličky
Piškotový dort s pařížským krémem
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.