Babiččiny koblihy
marusSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 3214 KJ
- tuky
- 74 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 20 g
- sacharidy
- 19 g
- nasycené mastné kyseliny
- 6 g
- cukry
- 4 g
- bílkovina
- 3 g
- lepek
- 1 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 1 g
- fosfor
- 110 mg
- draslík
- 77 mg
- vápník
- 44 mg
- cholesterol
- 37 mg
- sodík
- 12 mg
- hořčík
- 11 mg
- železo
- 1 mg
Ingredience
- 300 g hladké mouky
- 20 g droždí
- 3 lžíce rumu
- 3 žloutky
- 250 ml mléka
- 30 g másla
- 40 g cukru
- špetku soli
- trocha citrónové kůry
- trochu džemu
- trochu povidel
- trochu tvarohu
- 1 L oleje na smažení
- trochu moučkového cukru (na posyp)
Postup:
- Nejprve uděláme kvásek smícháním půl lžíce cukru, 1 lžíci mouky, 2-3 lžíce vlahého mléka, droždí a necháme vykynout
- Zatím prosejeme do mísy mouku, osolíme ji, přidáme cukr, kůru a zamícháme.
- Mléko s máslem ohřejeme, aby se máslo rozpustilo.
- Vzešlý kvásek přelijeme do mouky, přilijeme vlahé mléko a 3 lžíce rumu (je nutný, aby těsto nesálo tuk při smažení).
- V míse vše důkladně promícháme a pak uhněteme hladké, hebké těsto.
- Podle potřeby podsypáme moukou a těsto necháme vykynout.
- Vykynuté rozdělíme na 2-3 díly a na podložce vyválíme obdélník dost široký na vyznačení 2 vykrajovacích kroužků nad sebou. (Kroužek 6 cm- těsto široké 14 cm)
- U kraje obdélníku lehce vyznačíme vedle sebe kroužky.
- Do každého kroužku dáme lžičkou náplň (může to být džem, povidla nebo tvaroh) přehrneme druhý kraj.
- Prsty dobře přimáčkneme těsto okolo náplně a vykrojíme koblihy.
- Hotové necháme ještě přikryté kynout, otočíme a ještě chvíli necháme kynout.
- Vykynuté dáme smažit do velkého množství (koblihy mají plavat) rozpáleného tuku nejprve horní stranou.
- Přiklopíme a smažíme pod pokličkou několik vteřin, pak otočíme pomocí špejle a dosmažíme odkryté z druhé strany.
- Smaží se z každé strany cca 1 minutu.
- Vyndaváme na papírové utěrky odsát přebytečný tuk.
- Ze odkrájených zbytků těsta už se koblihy nedělají (byly by tuhé), smotáme přes prst tzv. šišky, které se neplní ale usmažené se obalují ve skořicovém cukru.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.