Francouzská klasika z hovězího masa
marusSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 4632 KJ
- tuky
- 68 g
- bílkovina
- 61 g
- sacharidy
- 42 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 12 g
- nasycené mastné kyseliny
- 7 g
- vláknina
- 3 g
- cukry
- 2 g
- lepek
- 1 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 1 g
- sůl
- 1 g
- draslík
- 847 mg
- sodík
- 355 mg
- fosfor
- 314 mg
- vápník
- 120 mg
- cholesterol
- 67 mg
- hořčík
- 65 mg
- železo
- 5 mg
- zinek
- 2 mg
- měď
- 1 mg
- mangan
- 1 mg
Ingredience
- 1 kg hovězího masa (předního)
- 600 ml hovězího vývaru
- 500 ml červeného vína
- 150 g anglické slaniny
- 50 g másla
- 50 ml olivového oleje
- 1 cibule
- 70 g mrkve
- 400 g žampionů
- 2 stroužky česneku
- 70 g rajčatového protlaku
- 15 kusů šalotky
- 2 bobkové listy
- 2 snítky tymiánu
- 30 g hladké mouky
- sůl
- pepř
Postup:
- Maso nakrájíme na větší kostky, slaninu na malé kostičky, mrkev a cibuli nahrubo.
- V hrnci nejprve nasucho vyškvaříme slaninu a vyndáme ji stranou do mísy.
- Do hrnce přidáme lžíci oleje a po částech zprudka opečeme maso, opečené vyndaváme ke slanině.
- Když máme všechno maso opečené dáme restovat mrkev a cibuli.
- K orestované zelenině vrátíme do hrnce maso se slaninou, přidáme protlak, zaprášíme moukou a krátce opečeme.
- Přilijeme víno, promícháme, necháme odpařit a poté zalijeme asi 2/3 vývaru.
- Přidáme česnek, bobkový list, tymián, sůl, pepř a při mírné teplotě pomalu dusíme nejméně 3 hodiny (nebo vložíme do trouby předehřáté na 170 ° C ).
- Během pečení maso kontrolujeme a jeli třeba podléváme vodou.
- Zatím si ke konci vaření očistíme žampiony a překrájíme je na poloviny, větší na čtvrtky.
- V hlubší pánvi je na másle opečeme dozlatova a vyndáme stranou.
- Do pánve přidáme zbytek oleje, opečeme očištěné celé šalotky, přilijeme zbytek vývaru a povaříme 15-20 minut.
- Měkké maso vyndáme z hrnce, omáčku propasírujeme a vrátíme maso zpět.
- Přidáme žampiony, cibulky, podle potřeby dochutíme solí a podáváme s francouzskou bagetou.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Penne s brokolicí v nivové omáčce
Pletýnka se slaninou a sýrem
Špaldové rybízové muffiny (vegan)
Salát s kozím sýrem a grilovanou hruškou
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.