Piškot nastavený vodou

Peťula
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 8
Příprava: 10 minut
Vaření: 30 minut

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
988 KJ
sacharidy
50 g
cukry
25 g
bílkovina
4 g
tuky
1 g
lepek
1 g
draslík
194 mg
fosfor
110 mg
cholesterol
64 mg
vápník
45 mg
hořčík
36 mg
sodík
21 mg

Ingredience

  • 4 vejce
  • 200 g cukru
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1/2 kypřícího prášku
  • 4 lžíce horké vody

Nástroje

    ruční šlehač

Postup:

  1. Nejprve si necháme předehřát troubu a plech či dortovou formu vymažeme a vysypeme hrubou moukou.
  2. Vezmeme si dvě mísy, do jedné dáme bílky, do druhé žloutky.
  3. Bílky ušleháme s polovinou cukru v tuhý sníh. Je důležité, aby mezi bílky nebyl ani kousek žloutku, jinak by se nepovedlo sníh ušlehat.
  4. Potom ušleháme žloutky s druhou polovinou cukru. Když už pěkně zesvětlají a drží trochu tvar, přidáme k nim horkou vodu a znovu ušleháme.
  5. Ke žloutkům střídavě přisypáváme mouku prosetou s kypřícím práškem a sníh a pomalu nadhazujeme stěrkou. Celý postup by neměl trvat příliš dlouho. Snažíme se do těsta dostat bublinky vzduchu, aby potom byl piškot nadýchaný, nechceme, aby vzduch zase vyprchal.
  6. Pečeme v předehřáté troubě na 150 stupňů 10 - 30 minut podle tloušťky piškotu. Na roládu je těsto rozetřené na plechu asi na prst vysoko a je upečené do 15 minut. Na dort je těsto v dortové formě a pečení trvá dýl.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.