Americký citrónový koláč

Peťula
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 5
Příprava: 30 minut
Vaření: 30 minut

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
2344 KJ
sacharidy
72 g
cukry
35 g
tuky
26 g
nasycené mastné kyseliny
14 g
mononenasycené mastné kyseliny
8 g
bílkovina
7 g
vláknina
1 g
lepek
1 g
polynenasycené mastné kyseliny
1 g
fosfor
242 mg
cholesterol
177 mg
draslík
143 mg
vápník
68 mg
hořčík
30 mg
sodík
24 mg
zinek
3 mg
železo
2 mg

Ingredience

    Těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 5 lžic studené vody
  • špetka prášku do pečiva
  • špetka soli
  • Náplň:

  • 0,5 l vody
  • 2 žloutky
  • 1 citron
  • 1 vanilkový pudink
  • 70 g cukr krystal
  • Sníh:

  • 2 vejce (bílky)
  • 100 g cukru

Postup:

  1. Nejdříve si připravím těsto. Do mísy si odvážím mouku a přimíchám prášek do pečiva. Kypřící prášek si naberu asi na 1 cm špičky ostrého nože.
  2. Přidám máslo. Je dobré nechat si máslo půl hodinky předem změknout mimo lednici. Rukama zpracuji suroviny na drobenku a postupně přilívám vodu, až dostanu hladké těsto.
  3. Z těsta vyválím pokud možno kulatou placku. Dám ji na dno obráceného kastrolu. Placka je vysoká necelý centimetr, no vejde se mi na kastrol s průměrem 20 cm a ještě bude přesahovat na okraj. Cílem je upéct si takovou misku, která se potom naplní krémem. Takže když je těsto příliš tenké, je po upečení křehké a láme se.
  4. Tedy placku na kastrolu propíchám cik cak vidličkou a upeču dorůžova v předehřáté troubě. Je to rychle hotové, v troubě, kterou mám k dispozici je při 150 stupních hotovo asi za 8 minut. Protože je těsto samo o sobě s tukem, není potřeba dno kastrolu vymazávat. Když je těsto dobře upečené, půjde z kastrolu po zchladnutí snadno sundat.
  5. Zatímco těsto chladne, uvařím si náplň. Všechny ingredience dobře rozmíchám s vodou, postavím do vodní lázně a šlehám do zhoustnutí. Výsledkem je báječně voňavý a nesmírně chutný citrónový krém.
  6. Krémem naplním misku z těsta, povrch ozdobím sněhem z bílků a dám ještě do trouby, aby sníh trochu zaschnul.
  7. Hotový koláč uchovávám v ledničce - náplň lépe ztuhne a těsto zvláční, takže se potom dobře krájí.
  8. Přeji dobré pochutnání :)

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.