Americký citrónový koláč
PeťulaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 2344 KJ
- sacharidy
- 72 g
- cukry
- 35 g
- tuky
- 26 g
- nasycené mastné kyseliny
- 14 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 8 g
- bílkovina
- 7 g
- vláknina
- 1 g
- lepek
- 1 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 1 g
- fosfor
- 242 mg
- cholesterol
- 177 mg
- draslík
- 143 mg
- vápník
- 68 mg
- hořčík
- 30 mg
- sodík
- 24 mg
- zinek
- 3 mg
- železo
- 2 mg
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 140 g másla
- 5 lžic studené vody
- špetka prášku do pečiva
- špetka soli
- 0,5 l vody
- 2 žloutky
- 1 citron
- 1 vanilkový pudink
- 70 g cukr krystal
- 2 vejce (bílky)
- 100 g cukru
Těsto:
Náplň:
Sníh:
Postup:
- Nejdříve si připravím těsto. Do mísy si odvážím mouku a přimíchám prášek do pečiva. Kypřící prášek si naberu asi na 1 cm špičky ostrého nože.
- Přidám máslo. Je dobré nechat si máslo půl hodinky předem změknout mimo lednici. Rukama zpracuji suroviny na drobenku a postupně přilívám vodu, až dostanu hladké těsto.
- Z těsta vyválím pokud možno kulatou placku. Dám ji na dno obráceného kastrolu. Placka je vysoká necelý centimetr, no vejde se mi na kastrol s průměrem 20 cm a ještě bude přesahovat na okraj. Cílem je upéct si takovou misku, která se potom naplní krémem. Takže když je těsto příliš tenké, je po upečení křehké a láme se.
- Tedy placku na kastrolu propíchám cik cak vidličkou a upeču dorůžova v předehřáté troubě. Je to rychle hotové, v troubě, kterou mám k dispozici je při 150 stupních hotovo asi za 8 minut. Protože je těsto samo o sobě s tukem, není potřeba dno kastrolu vymazávat. Když je těsto dobře upečené, půjde z kastrolu po zchladnutí snadno sundat.
- Zatímco těsto chladne, uvařím si náplň. Všechny ingredience dobře rozmíchám s vodou, postavím do vodní lázně a šlehám do zhoustnutí. Výsledkem je báječně voňavý a nesmírně chutný citrónový krém.
- Krémem naplním misku z těsta, povrch ozdobím sněhem z bílků a dám ještě do trouby, aby sníh trochu zaschnul.
- Hotový koláč uchovávám v ledničce - náplň lépe ztuhne a těsto zvláční, takže se potom dobře krájí.
- Přeji dobré pochutnání :)
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.